Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Like and would like: 'mögen', 'möcht-', plural rules, large numbers

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise higher numbers, make plural noun forms, and use 'mögen' to say what I like and would like.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Numbers 21 to 99 are said with the units first, then ‘und’, then the tens.
      2. Higher numbers are ‘hundert’, ‘tausend’, ‘eine Million’, ‘eine Milliarde’, ‘eine Billion’.
      3. Most plural nouns are formed in one of six ways.
      4. ‘Mögen’ means to like, liking; ‘möcht-’ is the conditional form of ‘mögen’ which means 'would like'.

      Keywords

      • Plural noun - form of a noun denoting more than one person, place, animal, or thing

      Common misconception

      The German number ‘Billion’ means billion in English.

      The German word for 'billion' is ‘Milliarde’; ‘Billion’ in German means 'trillion' in English.

      Teacher tip

      Task C1 is a pair reading aloud and speaking task, but teachers could quickly adapt it to make a translation task on paper, should this fit the needs of the class better.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which adjective means 'dear, kind'?

      hoch
      lang
      Correct answer: lieb
      billig
      teuer

      Q2.
      Order the numbers from smallest to largest.

      1 - dreizehn
      2 - vierzehn
      3 - fünfzehn
      4 - sechzehn
      5 - siebzehn
      6 - achtzehn
      7 - neunzehn

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Farbe (f),colour

      colour

      Correct Answer:Jahr (nt),year

      year

      Correct Answer:Klassenzimmer (nt),classroom

      classroom

      Correct Answer:Sohn (m),son

      son

      Correct Answer:Tafel (f),board

      board

      Correct Answer:Unternehmen (nt),company

      company

      Q4.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Bruder (m),brother

      brother

      Correct Answer:Hund (m),dog

      dog

      Correct Answer:Jacke (f),jacket

      jacket

      Correct Answer:Mutter (f),mother

      mother

      Correct Answer:Schülerin (f),pupil (f)

      pupil (f)

      Correct Answer:Tasche (f),bag

      bag

      Q5.
      Write in English: 'er hat elf Bücher'.

      Correct Answer: he has eleven books, he has 11 books, he's got eleven books, he's got 11 books

      Q6.
      Write in German: 'there are seven animals'.

      Correct Answer: es gibt sieben Tiere, es gibt 7 Tiere

      4 Questions

      Q1.
      Which numbers are correct?

      vierzigvier
      vierzigundvier
      Correct answer: vierundvierzig
      fünfzigfünf
      Correct answer: fünfundfünfzig

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:einhundert,one hundred

      one hundred

      Correct Answer:eintausend,one thousand

      one thousand

      Correct Answer:eine Million,one million

      one million

      Correct Answer:eine Milliarde,one billion

      one billion

      Correct Answer:eine Billion,one trillion

      one trillion

      Q3.
      Match each noun to the correct rule to form its plural.

      Correct Answer:Monat (m),add -e, with or without umlaut

      add -e, with or without umlaut

      Correct Answer:Fehler (m),no change

      no change

      Correct Answer:Seite (f),add -n or -en

      add -n or -en

      Correct Answer:Mann (m),add -er, with or without umlaut

      add -er, with or without umlaut

      Correct Answer:Baby (nt),add -s

      add -s

      Correct Answer:Lehrerin (f),add -nen

      add -nen

      Q4.
      Write in German: 'I would like a cat'.

      Correct Answer: ich möchte eine Katze, ich moechte eine Katze

      To help you plan your 9 German lesson on: Like and would like: 'mögen', 'möcht-', plural rules, large numbers, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...