Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Places you like and prefer: suffix -ung, comparatives, questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss different places using the comparative.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Add -ung to the verb stem to create a feminine noun, e.g., 'meinen' - 'die Meinung' ('opinion').
      2. Adjectives can be made into comparative adverbs by adding the suffix -er, e.g., 'schneller' ('faster').
      3. Some comparatives are irregular, e.g., 'gern' becomes 'lieber' and 'gut' becomes 'besser'.
      4. Asking and answering questions about a photo is a useful skill, which should be practised regularly.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning or how it is used, e.g. -ung

      • Comparative - a form of adjective or adverb used to compare people, things or ideas

      Common misconception

      The comparative form of 'gern' is 'besser'.

      The comparative form of 'gern' is 'lieber'. 'Besser' is the comparative form of 'gut'.

      Teacher tip

      Tasks C1a and C1b could be extended as a think-pair-share activity or speed-dating style task.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen would be useful.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word or phrase means 'isn't it?'?

      mit wem?
      Correct answer: nicht wahr?
      warum?
      wohin?

      Q2.
      Put the days of the week in the correct order.

      1 - Montag
      2 - Dienstag
      3 - Mittwoch
      4 - Donnerstag
      5 - Freitag
      6 - Samstag
      7 - Sonntag

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Bahn (f),train, railway

      train, railway

      Correct Answer:Glas (nt),glass

      glass

      Correct Answer:Land (nt),country

      country

      Correct Answer:Polen (nt),Poland

      Poland

      Correct Answer:Schottland (nt),Scotland

      Scotland

      Correct Answer:Verein (m),club, association

      club, association

      Q4.
      Match the German and English.

      Correct Answer:benutzen,to use, using

      to use, using

      Correct Answer:gefallen,to please, pleasing

      to please, pleasing

      Correct Answer:klettern,to climb, climbing

      to climb, climbing

      Correct Answer:kaufen,to buy, buying

      to buy, buying

      Correct Answer:sitzen,to sit, sitting

      to sit, sitting

      Correct Answer:wandern,to walk, walking

      to walk, walking

      Q5.
      Write in English: 'ich gehe in die Bibliothek'.

      Correct Answer: I go to the library, I am going to the library, I'm going to the library

      Q6.
      Write in German: 'the old church'.

      Correct Answer: die alte Kirche

      4 Questions

      Q1.
      The German verb 'bezahlen' means 'to pay'. Write the German noun 'payment'.

      Correct Answer: Bezahlung, die Bezahlung

      Q2.
      'I like walking but I prefer swimming.' Which words are needed to translate this sentence into German?

      Correct answer: gern
      Correct answer: lieber
      gut
      besser

      Q3.
      Order the words to say: 'I like the photo of the boat better.'

      1 - ich
      2 - mag
      3 - das
      4 - Foto
      5 - vom
      6 - Boot
      7 - besser

      Q4.
      Write in German: 'the museum is smaller'.

      Correct Answer: das Museum ist kleiner

      To help you plan your 9 German lesson on: Places you like and prefer: suffix -ung, comparatives, questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...