Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      School and future ambitions: plural 'mögen' and 'möcht-'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise and say calendar years and describe future work ambitions using 'möcht-'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Word substitution when reading texts is a good way to strengthen vocabulary and grammar knowledge.
      2. Calendar years are expressed as hundreds and thousands up to year 1099 and as hundreds only from 1100 to 1999.
      3. Years from 2000 onwards are expressed as thousands.
      4. Occupations do not require an article in sentences like 'ich bin Schülerin', 'ich möchte Ärztin werden'.

      Keywords

      • Article - small word that goes before a noun, e.g., a, an, the, some

      Common misconception

      When saying your occupation, use an indefinite article, like in English.

      In German, when saying what your occupation is or what you would like to become, an indefinite article is not needed, e.g., 'Ich möchte in Zukunft Lehrer werden.' - 'In the future, I would like to become a teacher.'.

      Teacher tip

      Task C3 suggests having pupils in two circles with the inner circle facing the outer circle. However, this task can be done equally as well with students sat with alternate rows turning and facing those behind.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German number to the correct meaning.

      Correct Answer:sechzehn,16

      16

      Correct Answer:zwölf,12

      12

      Correct Answer:elf,11

      11

      Correct Answer:siebzehn,17

      17

      Correct Answer:zwanzig,20

      20

      Correct Answer:siebzig,70

      70

      Q2.
      Which sentence best explains what a plural noun is?

      A word that shows who owns something
      Correct answer: A noun that means more than one thing
      A word that describes an action
      A noun used only for animals

      Q3.
      How would you write 86 in German?

      Correct Answer: sechsundachtzig

      Q4.
      Complete the sentence with the correct verb: Ich Lehrer werden. (I would like to become a teacher.) (for ö you can use oe if you need to)

      Correct Answer: möchte, moechte

      Q5.
      Which of these sentences is correct if you are saying what job someone would like to have?

      Ich möchte einen Lehrer werden.
      Correct answer: Er möchte Lehrer werden.
      Wir möchten eine Ärztin werden.
      Correct answer: Sie möchte Polizistin werden.

      Q6.
      What is the correct plural form of 'Buch' You can use 'ue' for 'ü' if you need to.

      Correct Answer: Bücher

      6 Questions

      Q1.
      Match up the numbers.

      Correct Answer:elf,11

      11

      Correct Answer:zwölf,12

      12

      Correct Answer:dreizehn,13

      13

      Correct Answer:sechzehn,16

      16

      Correct Answer:tausend,1000

      1000

      Q2.
      Which sentence shows the year 1836 correctly in German?

      Correct answer: achtzehnhundertsechsunddreißig
      eintausendachthundertsechsunddreißig
      achtzehnhundertdreiundsechzig
      achtunddreißighundertsechzehn

      Q3.
      Which of the following best explains what an “article” is?

      A verb that describes an action you do in the past
      A word that describes what something looks like
      Correct answer: A small word that goes before a noun, like 'a' or 'the'
      A type of punctuation used at the end of a sentence

      Q4.
      Which sentence is correct when saying your occupation in German?

      Ich bin eine Lehrerin.
      Ich möchte einen Lehrer werden.
      Correct answer: Ich bin Schülerin.
      Ich möchte eine Ärztin werden.

      Q5.
      Put the parts of this sentence in the correct order. (Start with 'ich')

      1 - ich
      2 - möchte
      3 - Arzt
      4 - werden

      Q6.
      How do you say the year 2026 in German?

      Correct Answer: zweitausendsechsundzwanzig, zweitausendundsechsundzwanzig

      To help you plan your 9 German lesson on: School and future ambitions: plural 'mögen' and 'möcht-', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...