Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What you do for and with others: prepositions 'ohne', 'für', 'mit', and 'von'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of pronouns and possessive adjectives to describe how people get on.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Reading longer texts is a useful way to deepen knowledge of vocabulary.
      2. Prepositions 'ohne' and 'für' are followed by a direct object and always take the accusative case.
      3. Prepositions 'mit' and 'von' are followed by an indirect object and always take the dative case.
      4. Possessive adjectives change spelling according to the gender of the noun they relate to and the case.

      Keywords

      • Direct object pronoun - replaces the noun directly receiving the action of the verb, e.g., ‘me’, ‘you’, ‘it’, ‘them’; takes the accusative case

      • Indirect object pronoun - replaces the person, people or thing(s) that the verb action is done to, when the action is to me, from you, with them; takes the dative case

      • Preposition - word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      Common misconception

      I only need to know the gender of the noun to choose the right spelling for the possessive adjective.

      Possessive adjectives change spelling to match the gender of the noun, but they also change to match the required case. Verbs and prepositions affect the case that is needed for possessive adjectives.

      Teacher tip

      Teachers may wish to exploit the translation opportunities in Tasks C1, C2 and C3. Students could be asked to complete translations to English as a spoken turn-based task to ensure understanding.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'again'?

      bald
      immer
      leider
      seit
      Correct answer: wieder

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:fehlen,to miss, be missing

      to miss, be missing

      Correct Answer:halten,to hold, holding

      to hold, holding

      Correct Answer:küssen,to kiss, kissing

      to kiss, kissing

      Correct Answer:lachen,to laugh, laughing

      to laugh, laughing

      Correct Answer:tun,to do, doing

      to do, doing

      Correct Answer:zeigen,to show, showing

      to show, showing

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Aktivität (f),activity

      activity

      Correct Answer:Erste (m),the first

      the first

      Correct Answer:Frage (f),question

      question

      Correct Answer:Freizeit (f),free time

      free time

      Correct Answer:Schmerz (m),pain

      pain

      Correct Answer:Unterricht (m),lesson

      lesson

      Q4.
      Order the words to say: 'There isn't a swimming pool in the town.'

      1 - es
      2 - gibt
      3 - keinen
      4 - Schwimmbad
      5 - in
      6 - der
      7 - Stadt

      Q5.
      Write in English: 'danke für deine Unterstützung'.

      Correct Answer: thank you for your support, thanks for your support

      Q6.
      Write in German: 'my friend (m) goes to the cinema'.

      Correct Answer: mein Freund geht ins Kino, mein Freund geht in das Kino

      4 Questions

      Q1.
      'Heute fahre ich ohne __________ Bruder.' Choose the correct possessive adjective.

      Correct answer: meinen
      meine
      mein
      meinem
      meiner

      Q2.
      'Ich spiele Karten mit __________ Schwester.' Choose the correct possessive adjective.

      meinen
      meine
      mein
      meinem
      Correct answer: meiner

      Q3.
      Write in German: 'a letter for him'.

      Correct Answer: ein Brief für ihn, ein Brief fuer ihn

      Q4.
      Write in German: 'an answer from her'.

      Correct Answer: eine Antwort von ihr

      To help you plan your 9 German lesson on: What you do for and with others: prepositions 'ohne', 'für', 'mit', and 'von', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...