Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      In the news: 'an' vs 'auf' (accusative and dative)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use my knowledge of prepositions 'an' and 'auf' with accusative and dative cases, word patterns and word families to understand and respond to a text about cybersecurity.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The prepositions 'an' and 'auf' tell us where something or someone is moving to, when used with the accusative case.
      2. The prepositions 'an' and 'auf' tell us where something or someone is located, when used with the dative case.
      3. Knowledge of word patterns and word families helps you to understand more words in a text.

      Keywords

      • An - preposition 'on' or 'onto' for a vertical surface

      • Auf - preposition 'on' or 'onto' for a horizontal surface

      • Word family - group of related words with a common ‘base’ word, e.g., 'arbeiten', 'arbeitet', 'die Arbeit', 'der Arbeiter'

      Common misconception

      I can use 'an' and 'auf' interchangeably to mean 'on' or 'onto'.

      We use 'an' to mean 'on' or 'onto' when the position is vertical, e.g., 'on the wall' - 'an der Wand'. We use 'auf' to mean 'on' or 'onto' when the position is horizontal, e.g., 'on the table' - 'auf dem Tisch'.

      Teacher tip

      Teachers may find it useful to add physical demonstrations of 'an' and 'auf' with classroom objects to reinforce the difference - for example, placing a paper 'an die Tafel' (onto the board) versus 'auf den Tisch' (onto the table). This helps learners link prepositions to real-world spatial actions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'Uhr' mean?

      Correct answer: clock
      hour
      Correct answer: o'clock
      time
      Correct answer: watch

      Q2.
      In which sentences would 'dir' fit?

      Correct answer: Ich antworte __________.
      Correct answer: Ich danke __________.
      Ich kriege __________.
      Ich lerne __________.
      Correct answer: Ich schenke __________ eine Pflanze.

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:sitzen,to sit, be (sitting)
      Correct Answer:stehen,to stand, be (standing)
      Correct Answer:sein,to be, being
      Correct Answer:liegen,to lie, be (lying down)
      Correct Answer:legen,to lay (down)
      Correct Answer:stellen,to put, putting (upright)

      Q4.
      Order the words to say: 'What type of music is blues music? It is a type of rock music.'

      1 - was für
      2 - Musik
      3 - ist Bluesmusik?
      4 - es ist
      5 - eine
      6 - Art
      7 - Rockmusik

      Q5.
      Write in English: 'ich habe meinen eigenen Tisch'.

      Correct Answer: I have my own table, I've got my own table, I have got my own table

      Q6.
      Write in German: 'a traditional picture'.

      Correct Answer: ein traditionelles Bild

      4 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:fahren,to travel, travelling
      Correct Answer:Fahrt (f),trip, journey
      Correct Answer:Fahrkarte (f),travel ticket
      Correct Answer:Fahrer (m),driver
      Correct Answer:Fahrrad (nt),bike
      Correct Answer:Fahrplan (m),timetable

      Q2.
      'Der Hund liegt __________ Boden.' Choose the correct missing words.

      an den
      an dem
      auf den
      Correct answer: auf dem

      Q3.
      'Das Bild hängt Wand.' Write the correct missing words.

      Correct Answer: an der

      Q4.
      'Ich stelle die Uhr Tisch.' Write the correct missing words.

      Correct Answer: auf den

      To help you plan your 8 German lesson on: In the news: 'an' vs 'auf' (accusative and dative), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...