Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Fairy tales and poetry: da- and wo- compounds, imperfect

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use wo- and da-compounds to ask and answer questions about fairy tale events.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use the imperfect tense in German to narrative past events, mainly in writing.
      2. Infer the likely meaning of an unfamiliar word by knowing surrounding words and by the structure of the word itself.
      3. Da-compounds are used to replace and refer back to inanimate (non-living) nouns which have already been mentioned.
      4. Use wo-compounds to ask questions with prepositions, putting wo- at the start of the question before the preposition.
      5. Use dar- and wor- for da- and wo-compounds for prepositions starting with a vowel.

      Keywords

      • Imperfect - German single-word past tense used mainly to narrate past events in writing; e.g., 'war', 'hatte', 'gab', 'fand'

      • Infer - work out the likely meaning of an unfamiliar word based on knowledge of the surrounding words in the text and the structure of the word itself

      • Da-, dar- (compound) - prefix added to prepositions to avoid repetition of the noun

      • Wo-, wor- (compound) - prefix added to prepositions to form questions

      Common misconception

      Form questions with prepositions in the same way as in English, by adding a preposition at the end, e.g., 'What does he find out about?'.

      German doesn't leave prepositions hanging at the end of questions like in English. Form questions by placing the prefix 'wo-' or 'wor-' before the preposition at the start of the question.

      Teacher tip

      Encourage pupils to search up a simple German version of their favourite fairy tale and suggest they write some wo-compound questions and answers based on the German story text, which could be exchanged with a partner in a starter activity in a subsequent lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:du konntest,you were able to, could

      you were able to, could

      Correct Answer:du wolltest,you wanted to

      you wanted to

      Correct Answer:du musstest,you had to

      you had to

      Q2.
      'Das Theaterstück? Ich habe keine Zeit __________.' Choose the correct missing word.

      darauf
      Correct answer: dafür
      damit
      davor
      darüber

      Q3.
      Order the words to say: 'She finds out about nature.'

      1 - sie
      2 - informiert
      3 - sich
      4 - über
      5 - die
      6 - Natur

      Q4.
      Order the words to say: 'I always take a good book with me.'

      1 - ich
      2 - nehme
      3 - immer
      4 - ein
      5 - gutes
      6 - Buch
      7 - mit

      Q5.
      Write in English: 'viele große Zähne'.

      Correct Answer: lots of big teeth, a lot of big teeth, many big teeth

      Q6.
      Write in German: 'I need your (singular informal) help'.

      Correct Answer: ich brauche deine Hilfe

      4 Questions

      Q1.
      'Mein Bruder kauft eine Geige, denn er ist musikalisch.' What does 'Geige' mean?

      creative
      to sew
      knitted
      paintbrush
      Correct answer: violin

      Q2.
      Which question correctly asks 'What are you waiting for?'?

      Was wartest du auf?
      Wor wartest du auf?
      Woauf wartest du?
      Correct answer: Worauf wartest du?
      Auf was wartest du?

      Q3.
      'Das Wetter? Ich habe Angst '. Write the correct word for 'of it'.

      Correct Answer: davor

      Q4.
      Write in German: 'I saw a stone'. Use the imperfect tense.

      Correct Answer: ich sah einen Stein

      To help you plan your 9 German lesson on: Fairy tales and poetry: da- and wo- compounds, imperfect, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...