Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Narrate a new experience: perfect tense with 'haben'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the perfect tense with 'haben' to understand and narrate a short sequence of past events.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The German alphabet has 26 standard letters, like English, and four additional characters [ä], [ö], [ü] and ß.
      2. The umlaut letters [ä], [ö], [ü] sound very different from [a], [o] and [u] and require practice.
      3. Sentence building is the process of creating meaningful sentences using knowledge of both vocabulary and grammar.
      4. The perfect tense with most verbs uses the present tense of the verb ‘haben’ together with a past participle.
      5. For strong past participles, ge- and –en sandwich the stem; the stem may have a vowel change, too.

      Keywords

      • Umlaut - pair of dots ( ¨ ) placed over the vowels a, o, u in German to indicate a change in pronunciation

      • Sentence building - creating meaningful sentences using knowledge of both vocabulary and grammar

      • Perfect tense - 2-verb tense that describes completed actions in the past e.g., 'I said', 'she played'

      Common misconception

      If a verb is 'strong', its past participle always has a vowel change.

      In German, a strong verb has a stem change in one or more tenses. Some strong verbs have a stem change in the present tense but not in the perfect tense, e.g., 'sehen' - 'er, sie, es sieht' - 'hat gesehen'.

      Teacher tip

      It is always helpful to encourage pupils to challenge themselves to complete speaking and writing tasks from memory, checking their notes only when they need to, and making a note of the trickier words they haven't yet mastered.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the German word for 'vegetables'?

      Obst
      Correct answer: Gemüse
      Fleisch
      Keks

      Q2.
      Match each English word to the correct German translation.

      Correct Answer:art,Kunst

      Kunst

      Correct Answer:garden,Garten

      Garten

      Correct Answer:school,Schule

      Schule

      Correct Answer:hour / lesson,Stunde

      Stunde

      Q3.
      Put the words below in the correct order to make a past tense sentence. Start with 'ich'.

      1 - ich
      2 - habe
      3 - im Garten
      4 - gespielt

      Q4.
      Look at the following German sentence and decide what tense it is, before translating it into English: 'Die Sängerin hat gesungen.'

      Correct Answer: the singer sang, the singer has sung, the female singer sang, the female singer has sung

      Q5.
      Match the subjects to the correct form of 'haben'.

      Correct Answer:ich,habe

      habe

      Correct Answer:du,hast

      hast

      Correct Answer:er/sie/es/man,hat

      hat

      Q6.
      Complete the following sentence by writing the correct past participle of the verb 'zeigen' (to show): 'Sie hat die Karte .'

      Correct Answer: gezeigt

      5 Questions

      Q1.
      Match each German letter to how it is usually pronounced.

      Correct Answer:ä,a bit like a in 'bear'

      a bit like a in 'bear'

      Correct Answer:ö,a bit like i in 'bird'

      a bit like i in 'bird'

      Correct Answer:ü,a bit like u in "music"

      a bit like u in "music"

      Correct Answer:ß,sounds like ss

      sounds like ss

      Q2.
      Which of these is a correct perfect tense sentence using a weak verb?

      Ich habe die Karte zeigen.
      Correct answer: Ich habe das Gemüse gekocht.
      Ich habe den Hund gefunden.
      Ich habe im Klassenzimmer fallen.

      Q3.
      Complete the following sentence with the correct strong past participle of 'finden': 'Du hast den Keks .'

      Correct Answer: gefunden

      Q4.
      Put the words below in the correct order to say: 'He has cooked a delicious meal.'.

      1 - er
      2 - hat
      3 - ein
      4 - leckeres
      5 - Essen
      6 - gekocht

      Q5.
      Complete the following sentence with the correct past participle of the verb 'sehen' ('to see'): 'Ich habe den strengen Naturwissenschaftlehrer .'

      Correct Answer: gesehen

      To help you plan your 8 German lesson on: Narrate a new experience: perfect tense with 'haben', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...