Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A house move: adjective endings with definite articles (accusative)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the features and contents of a house using definite articles and nominative and accusative adjective endings.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondences [eu] and [äu] have the same sound, which is different from [au].
      2. Cognates help you understand new words more quickly, since they look or sound similar to words in your own language.
      3. It’s important to be aware of false friends - words that are similar in two languages but have different meanings.
      4. German adjectives take endings before a noun — you need to know the noun’s gender and case to get them right.
      5. The accusative case is used for the direct object, after most verbs and some prepositions.

      Keywords

      • False friend - word that looks or sounds similar in two languages but has a different meaning

      • Definite article - words 'der', 'die', 'das' meaning ‘the’

      • Accusative - case used for the direct object in a sentence, after most verbs and some prepositions

      Common misconception

      All German words that look or sound similar to words in English are cognates.

      Similar looking and sounding words are only cognates if they share the same meaning in both languages. When the meaning is different, similar words are called false friends.

      Teacher tip

      Teachers could increase the written challenge in the final Task C3 task by using English adjectives in each gap. Alternatively, comprehension would be challenged by providing the base forms of all the German adjectives in jumbled order below the text.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match up the German and the English.

      Correct Answer:See (m),lake
      Correct Answer:Hose (f),trousers
      Correct Answer:hängen,to hang, hanging
      Correct Answer:noch ein(e),another, one more
      Correct Answer:verdienen,to earn, earning
      Correct Answer:kaufen,to buy, buying

      Q2.
      Match the German and the English.

      Correct Answer:Wand (f),wall
      Correct Answer:fast,almost
      Correct Answer:teuer,expensive
      Correct Answer:billig,cheap
      Correct Answer:bequem,comfortable
      Correct Answer:es gefällt mir,it pleases me, I like it

      Q3.
      What is the meaning of 'als' in the following sentence: 'Maria ist kleiner als Susan.'

      Correct Answer: than

      Q4.
      Choose the correct form of the adjective to complete the following sentence: 'Ich habe ein __________ Haus.' (I have a small house.)

      klein
      kleine
      Correct answer: kleines

      Q5.
      Choose the correct form of the adjective to complete the following sentence: 'Ich habe einen __________ Bleistift.' (I have a blue pencil)

      Correct answer: blauen
      blauer
      blau

      Q6.
      Choose the correct translation of the following sentence: 'Sometimes I buy books.'

      Manchmal ich kaufe Bücher.
      Manchmal ich Bücher kaufe.
      Correct answer: Manchmal kaufe ich Bücher.

      4 Questions

      Q1.
      For adjectives used with the definite article ('der, die, das'), which of the following have the same form in the nominative and accusative?

      masculine and feminine
      Correct answer: feminine and neuter
      masculine and neuter

      Q2.
      Match up the German and the English.

      Correct Answer:Stoff (m),material
      Correct Answer:Raum (m),room
      Correct Answer:Sachen (fpl),things
      Correct Answer:Dinge (ntpl),things
      Correct Answer:wohin,where (to)
      Correct Answer:wo,where

      Q3.
      Match the German and the English.

      Correct Answer:beschreiben,to describe, describing
      Correct Answer:Dame (f),lady
      Correct Answer:Nachbar (m),neighbour
      Correct Answer:Beruf,job, profession, occupation
      Correct Answer:laut,according to
      Correct Answer:Milliarde (f),billion

      Q4.
      Choose the correct form of the adjective to complete the following sentence: 'Ich habe den __________ Vogel gesehen.' (I have seen the yellow bird.)

      gelb
      gelbe
      Correct answer: gelben

      To help you plan your 8 German lesson on: A house move: adjective endings with definite articles (accusative), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...