Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A new home: dative adjective endings with definite and indefinite articles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and use prepositions with dative articles and adjectives to say where specific things are located.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. After the verb 'sein', adjectives before nouns have nominative endings, because the noun is the subject of the sentence.
      2. After most other verbs, prenominal adjectives have accusative endings, because the noun is the object of the sentence.
      3. German [v] usually sounds like English and German [f]; to write words correctly their spelling needs to be known.
      4. Some prepositions always require dative endings; e.g., aus; others are only ever used with the accusative, e.g., durch.
      5. The dative adjective ending is -en for singular and plural, definite and indefinite articles.

      Keywords

      • Preposition - word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      • Dative adjective ending - -en ending added to all adjectives before the noun in the dative case

      Common misconception

      After all prepositions, the case used depends on whether the verb describes 'location in' or 'movement to'.

      Some prepositions always require dative endings regardless of the verb meaning; e.g., 'aus, bei, mit, nach, seit, von, zu'; other prepositions are only ever used with the accusative, e.g., 'durch, für'.

      Teacher tip

      To aid memory of the string of dative-only prepositions teachers might use a familiar song tune. At this point, pupils have learnt most of the main prepositions, with the exception of 'gegenüber' - always a favourite because of its sound. The chorus of Queen's 'We are the champions' works well here!

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:versuchen,to try, trying
      Correct Answer:verstecken,to hide, hiding
      Correct Answer:lachen,to laugh, laughing
      Correct Answer:kosten,to cost, costing
      Correct Answer:teilen,to share, sharing

      Q2.
      Fill in the gap in the following sentence with the correct form of 'sollen': 'Du lachen.'

      Correct Answer: sollst

      Q3.
      Select the feminine nouns.

      Auto
      Correct answer: Stofftasche
      Kleid
      Correct answer: Polizeiuniform
      Correct answer: Tür

      Q4.
      Translate 'Where is the car?' into German.

      Correct Answer: wo ist das Auto, wo ist der Wagen

      Q5.
      Translate into English: 'es gibt ein Gefühl'.

      Correct Answer: There is a feeling

      Q6.
      Which of these nouns are masculine?

      Correct answer: Fehler
      Gefühl
      Correct answer: Rock
      Correct answer: Liebesbrief
      Stunde

      4 Questions

      Q1.
      What does the German [v] usually sound like?

      like the English 'w'
      Correct answer: like the English 'f'
      like the English 'v'
      like the English 'th'

      Q2.
      Choose the correct adjective ending for the following sentence: 'Das Glas kommt aus dem __________ Gebäude.'

      alt
      Correct answer: alten
      alter
      altes
      alte

      Q3.
      Fill in the gap in the following sentence with the correct form of 'alt': 'Ich teile das Glas.'

      Correct Answer: alte

      Q4.
      Which of these prepositions alway take the dative case?

      durch
      Correct answer: aus
      Correct answer: bei
      für
      Correct answer: mit

      To help you plan your 8 German lesson on: A new home: dative adjective endings with definite and indefinite articles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...