Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Festivals and traditions: using plural verbs reflexively

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use verbs reflexively to describe people's self-directed actions in the context of traditional festivals.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Idioms are expressions that often don’t have a literal meaning and may not translate directly into another language.
      2. Several German idioms include ‘Wurst’ because sausage is a culturally important German food, popular at many festivals.
      3. Stress is part of intonation and syllable stress refers to the syllable in a word that is spoken more strongly.
      4. Plural reflexive pronouns 'uns', 'euch' and 'sich' make verbs reflexive when subject and object are the same.
      5. In sentences where subject and object are different, 'uns' (us) and 'euch' (you all) are object pronouns.

      Keywords

      • Idiom - phrase whose meaning isn’t always literal and doesn’t always translate word for word

      • Stress - pronouncing one syllable more heavily than other syllables in a word

      • Reflexive pronoun - used to indicate doing something to yourself, words like ‘myself’ and ‘yourself’

      Common misconception

      The meaning of all German phrases should be taken literally.

      Just like English, German contains idioms, phrases that mean something other than their literal meaning, e.g., ‘da haben wir den Salat’ - 'we have the salad there', which should be understood as 'now we have a problem'.

      Teacher tip

      Teachers may wish to explore the cultural aspects of the lesson by showing students video clips of Oktoberfest celebrations, e.g., the serving of Wurst, traditional costumes and 'Blasmusik' - brass or woodwind band music, and also the Kölner Karneval.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the subject to the correct object pronoun.

      Correct Answer:ich,mich

      mich

      Correct Answer:du,dich

      dich

      Correct Answer:wir,uns

      uns

      Correct Answer:ihr,euch

      euch

      Correct Answer:sie (they),sich

      sich

      Q2.
      Match the German and the English.

      Correct Answer:Bett (n),bed

      bed

      Correct Answer:Stuhl (m),chair

      chair

      Correct Answer:Geist (m),ghost

      ghost

      Correct Answer:Leistung (f),performance

      performance

      Correct Answer:Traum (m),dream

      dream

      Correct Answer:Blatt (n),leaf/ sheet

      leaf/ sheet

      Q3.
      Match each verb to its meaning.

      Correct Answer:anziehen,to put on

      to put on

      Correct Answer:fühlen,to feel, feeling

      to feel, feeling

      Correct Answer:nennen,to name, naming

      to name, naming

      Correct Answer:halten,to hold, stop

      to hold, stop

      Correct Answer:waschen,to wash, washing

      to wash, washing

      Correct Answer:fassen,to grasp, grasping

      to grasp, grasping

      Q4.
      How do you say '14:35' in German using the 24-hour clock?

      Correct answer: vierzehn Uhr fünfunddreißig
      vierzehn Uhr fünfundvierzig
      halb drei
      vier Uhr dreißig

      Q5.
      Put the words below in the correct order to form an open question in German.

      1 - wann
      2 - gehen
      3 - wir
      4 - ins
      5 - Kino

      Q6.
      Translate into English: 'dann wasche ich mich'.

      Correct Answer: then I wash, then I wash myself, I wash then, I wash myself then

      6 Questions

      Q1.
      Complete the following sentence using the correct reflexive pronoun: 'Wir waschen .'

      Correct Answer: uns

      Q2.
      Match each idiom to its meaning.

      Correct Answer:Da haben wir den Salat.,Now we have a problem.

      Now we have a problem.

      Correct Answer:Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat 2.,Everything comes to an end.

      Everything comes to an end.

      Correct Answer:Das ist mir Wurst.,I don't care.

      I don't care.

      Q3.
      What is the best definition of a German idiom?

      a sentence that describes food
      a phrase that uses only literal words
      Correct answer: a phrase whose meaning isn’t always literal and doesn’t always translate exactly
      a phrase with adjectives and nouns only

      Q4.
      Put these words in the correct order to say: 'We are improving ourselves.'

      1 - wir
      2 - verbessern
      3 - uns
      4 - (selbst)

      Q5.
      Translate into English: 'dann wascht ihr euch'.

      Correct Answer: then you wash yourselves, you wash yourselves then, then you all wash yourselves, you all wash yourselves then, you then wash yourselves

      Q6.
      Why do many German idioms include the word 'Wurst'?

      Germans often forget to say the word 'Wurst'.
      'Wurst' is an English word too.
      Correct answer: Wurst is culturally important and part of many traditional celebrations.
      It makes the phrase funny.

      To help you plan your 9 German lesson on: Festivals and traditions: using plural verbs reflexively, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...