Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Black Forest: prepositions, perfect tense questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions about things that happened or have happened on a past trip.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Regular practice of vocabulary helps with understanding and effective communication.
      2. Prepositions are used before nouns and pronouns and show where, when or how something happens.
      3. The perfect tense is formed with a part of 'haben' or 'sein' and a past participle to say what someone did or has done.
      4. Questions about past events can be formed by inverting the subject and the part of 'haben' or 'sein'.

      Keywords

      • Preposition - word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      • Perfect tense - German past tense which translates two English past tenses: e.g., 'I did' and 'I have done'

      • Closed question - a question that can be answered with 'yes' or 'no'

      Common misconception

      The words for 'the' and 'a' are always the same after prepositions.

      Prepositions take a specific case, e.g., 'durch' always takes the accusative. Some prepositions take different cases to create different meanings, e.g., 'in' and 'auf' can take the accusative, to show movement to, or the dative, to show location.

      Teacher tip

      Task C1 is an interactive speaking task that requires students to listen and understand in order to be able to respond appropriately, simulating real-life conversations.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words means 'thus, in this way'?

      dieser
      nichts
      nur
      schon
      Correct answer: so

      Q2.
      Order the numbers from smallest to largest.

      1 - vierzig
      2 - fünfzig
      3 - sechzig
      4 - siebzig
      5 - achtzig
      6 - neunzig
      7 - hundert

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:August (m),August
      Correct Answer:Juli (m),July
      Correct Answer:Kultur (f),culture
      Correct Answer:Prozent (n),percent
      Correct Answer:Tour (f),tour
      Correct Answer:Türkei (f),Turkey

      Q4.
      Match the German and English.

      Correct Answer:besuchen,to visit, visiting
      Correct Answer:enthalten,to contain, containing
      Correct Answer:erleben,to experience, experiencing
      Correct Answer:essen,to eat, eating
      Correct Answer:fliegen,to fly, flying
      Correct Answer:trinken,to drink, drinking

      Q5.
      Write in English: 'Es hat Spaß gemacht.'

      Correct Answer: it was fun

      Q6.
      Write in German: 'He bought new clothes.'

      Correct Answer: er hat neue Kleidung gekauft

      4 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:frisch,fresh
      Correct Answer:durch,through
      Correct Answer:schwimmen,to swim, swimming
      Correct Answer:klettern,to climb, climbing
      Correct Answer:steigen,to increase, climb
      Correct Answer:wandern,to (go on a) walk, hike

      Q2.
      'Ich gehe heute in Wald.'. Write the correct word for 'the'.

      Correct Answer: den

      Q3.
      Order the words to form a question.

      1 - warum
      2 - bist
      3 - du
      4 - nach
      5 - Deutschland
      6 - gefahren

      Q4.
      Write in German: 'She stayed.'

      Correct Answer: sie ist geblieben

      To help you plan your 8 German lesson on: The Black Forest: prepositions, perfect tense questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...