Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Migration: imperfect modal verbs, word order with two-verb structures

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of conjunctions with the correct word order when using modal verbs in the imperfect tense.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Revisit vocabulary often to help it stick in your memory.
      2. Some conjunctions do not affect word order, e.g., 'und, oder, denn'. These are sometimes knows as word order 1 (WO1).
      3. Subordinating conjunctions (word order 3) send the conjugated verb to the end of the clause, e.g., 'weil, obwohl, dass'.
      4. Modal verbs neeed a 2nd verb in the infinitive. In standard word order (WO1) the infinitive is at the end of the clause.
      5. In 2-verb structures with a subordinating conjunction (WO3), the conjugated verb is at the end, after the infinitive.

      Keywords

      • Word order one (WO1) - the standard word order in a German sentence: subject - verb - object, e.g., 'Ich lerne Deutsch'

      • Word order three (WO3) - after certain conjunctions, the verb is sent to the end of the sentence or clause; these are subordinating conjunctions

      • Modal verb - verb of necessity or possibility used with a 2nd verb in the infinitive, which goes to the end of the clause

      • Two-verb structure - a clause containing a conjugated verb and a 2nd verb in the infinitive

      Common misconception

      Modal verbs require a 'zu' before the infinitive.

      Two-verb structures without a modal verb require 'zu' before the infinitive, e.g., 'Ich habe Lust, schwimmen zu gehen.'.

      Teacher tip

      Task B2b could be completed as a reading task using the transcript. The conjunctions are replaced by beeps in Task B2b, as in B2a.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a ‘Moschee’?

      a cat
      a meal
      Correct answer: a mosque
      a street

      Q2.
      Match each modal verb to what it expresses.

      Correct Answer:müssen,must, to have to

      must, to have to

      Correct Answer:wollen,to want to

      to want to

      Correct Answer:dürfen,to be allowed to, may

      to be allowed to, may

      Q3.
      Put the words below in the correct order to make a sentence using a modal verb. Start with 'meine'.

      1 - meine
      2 - Mutter
      3 - möchte
      4 - Deutsch
      5 - lernen

      Q4.
      What does the word ‘statt’ mean?

      hot
      Correct answer: instead of
      building
      while
      dog

      Q5.
      What does ‘Lieblingshaustier’ mean?

      Correct Answer: favourite pet, favourite animal

      Q6.
      Change this sentence into the imperfect tense: 'du darfst essen'.

      Correct Answer: du durftest essen

      5 Questions

      Q1.
      Which of these conjunctions send the verb to the end of the clause?

      und
      Correct answer: obwohl
      oder
      Correct answer: weil
      denn

      Q2.
      Which sentence correctly uses a subordinating conjunction and modal verb?

      Correct answer: Ich will schwimmen gehen, weil ich schwimmen lernen will.
      Ich will gehen schwimmen, weil ich schwimmen lernen will.
      Ich will schwimmen gehen, weil ich schwimmen will lernen.

      Q3.
      Which of these sentences is incorrect?

      Ich will Deutsch lernen.
      Ich kann Essen kochen.
      Correct answer: Ich muss zu schlafen.
      Ich darf arbeiten.

      Q4.
      Put the words below in the correct order to form a sentence.

      1 - ich
      2 - lerne
      3 - gern
      4 - Deutsch
      5 - weil der Lehrer
      6 - lustig
      7 - ist

      Q5.
      Which of these verbs is a modal verb?

      wohnen
      Correct answer: wollen
      sterben
      essen

      To help you plan your 9 German lesson on: Migration: imperfect modal verbs, word order with two-verb structures, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...