Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Childhood experiences: nouns, past tense, conjunctions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise correspondences between German and English nouns and can use a range of familiar vocabulary with the past tense, to understand Germany's past and discuss my childhood.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. German nouns ending '-heit' often correspond to English nouns ending '-ity', '-ness', e.g., 'die Sicherheit' (security).
      2. After WW2, Germany was split into West and East Germany. Life was very different in each country.
      3. Use the perfect tense and shorter imperfect tense forms 'war', 'waren', 'es gab', 'hatte' to narrate past events.
      4. The conjunctions 'als' or 'bevor' trigger word order three and can be used at the start of a sentence.
      5. If 'als' or 'bevor' begin a clause, the following clause uses word order two, creating a verb-comma-verb pattern.

      Keywords

      • War - imperfect tense form meaning 'was'

      • Waren - imperfect tense form meaning 'were'

      • Es gab - imperfect tense form meaning 'there was | there were'

      • Hatte - imperfect tense form meaning 'had'

      • Word order three - after certain conjunctions, the verb is sent to the end of the sentence or clause

      Common misconception

      There aren't any patterns in German nouns that help you identify their grammatical gender.

      There are some suffixes in German nouns that signal the noun is feminine, for example '-heit', '-ung', '-in'. There may be some exceptions!

      Teacher tip

      For extra challenge in Task C3, encourage students to use the perfect tense after sentences beginning with 'als' or 'bevor'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a conjunction meaning 'after' and sends the verb to the end of the clause/sentence?

      vor
      nach
      Correct answer: nachdem
      bevor
      nachher

      Q2.
      Match up the German and the English.

      Correct Answer:ich hatte,I had
      Correct Answer:ich habe,I have
      Correct Answer:ich war,I was
      Correct Answer:es gibt,there is/are
      Correct Answer:ich bin,I am
      Correct Answer:es gab,there was / were

      Q3.
      Fill in the missing word in the following sentence: '__________ der Schule spiele ich Tennis.' (After school, I play tennis.)

      Correct answer: Nach
      Nachdem
      Nachher

      Q4.
      Choose the correct word for 'when' in the following sentence: '__________ ich nach Deutschland gefahren bin, habe ich meinen Freund besucht.' (When I went to Germany, I visited my friend.)

      Wenn
      Wann
      Correct answer: Als

      Q5.
      Match the German and the English.

      Correct Answer:Beruf (m),career
      Correct Answer:offiziell,official
      Correct Answer:Figur (f),figure
      Correct Answer:Foto (nt),photo
      Correct Answer:bezahlen,to pay, paying
      Correct Answer:beschreiben,to describe, describing

      Q6.
      Complete the following sentence using the correct past participle of the verb 'bezahlen' (to pay): 'Ich habe das Hotel .'

      Correct Answer: bezahlt

      4 Questions

      Q1.
      What is the correct translation of 'When did you go to Germany?'?

      Wenn bist du nach Deutschland gefahren?
      Correct answer: Wann bist du nach Deutschland gefahren?
      Als bist du nach Deutschland gefahren?

      Q2.
      What gender are nouns ending in 'in', 'ung' and 'heit' usually in German?

      masculine
      Correct answer: feminine
      neuter

      Q3.
      Fill in the missing word in the following sentence. The verb 'hatte' is the __________ form of the verb 'haben'.

      present
      perfect
      Correct answer: imperfect

      Q4.
      Which of the following sentences shows a verb-comma-verb pattern?

      Als Kind war ich oft in Spanien.
      Ich war oft in Spanien, als ich jünger war.
      Correct answer: Nachdem er gearbeitet hat, ist er müde.

      To help you plan your 9 German lesson on: Childhood experiences: nouns, past tense, conjunctions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...