Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Travels and places: present and imperfect modal verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can talk and write about my travels using past and present modal verbs and correct time-manner-place word order.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use imperfect modal verbs in speech and writing to say what you and others wanted, were able or had to do.
      2. Use present modal modal verbs to communicate present/future actions, e.g., Ich will in der Zukunft nach Rügen fahren.'.
      3. Adverbs in a sentence follow the order time, manner, place (TMP); this word order applies in all tenses.
      4. Details of time, manner and place often co-occur in travel sentences – word order must follow TMP in main clauses.

      Keywords

      • Imperfect modal (verb) - single-word past verb of necessity or possibility (‘had to’, ‘was able’, ‘wanted’) used with a 2nd verb in infinitive, which goes to the end

      • Time, manner, place (TMP) - order of adverbs in a German sentence - time before manner before place, abbreviated to TMP

      Common misconception

      The only way to communicate about past events in German is by using the 2-verb perfect tense, e.g., 'Ich bin nach Deutschland gefahren. Ich habe dort einen Strandurlaub gemacht.'.

      We also use the single verb imperfect tense - 'war', 'hatte' and 'es gab', and imperfect modal forms - 'musste', 'konnte', 'wollte', with a 2nd (infinitive) verb, to talk about events in the past.

      Teacher tip

      Places in this lesson include Frankfurt (Germany), Innsbruck and Attersee (Austria), and the islands Helgoland and Rügen in the North Sea. For the final writing task, pupils could research a German-speaking place they have not yet been to, and write about an imagined journey there.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words has the same vowel sound as 'Leute' does in the middle?

      Correct answer: Häuser
      Haus
      Traum

      Q2.
      What is a modal verb?

      a verb that describes physical movement
      Correct answer: a verb used with a second verb in the infinitive at the end of the phrase
      a verb that shows the past tense only
      a verb you only use with 'I' or 'we'

      Q3.
      Match the German modal verbs to their English meanings.

      Correct Answer:müssen,must, to have to

      must, to have to

      Correct Answer:können,can, to be able to

      can, to be able to

      Correct Answer:sollen,should

      should

      Correct Answer:dürfen,may, to be allowed to

      may, to be allowed to

      Correct Answer:wollen,to want to

      to want to

      Correct Answer:mögen,to like to

      to like to

      Q4.
      Order the words below to make a correct sentence. Start with 'ich'.

      1 - ich
      2 - will
      3 - am Montag
      4 - mit meinem Bruder
      5 - zu Hause
      6 - bleiben

      Q5.
      Which word in the following sentence describes the manner? 'Jeden Tag bin ich langsam in den Bus gestiegen.'

      Correct Answer: langsam

      Q6.
      Translate the following sentence into German using an imperfect modal verb: 'I had to be on the beach.'

      Correct Answer: ich musste am Strand sein

      4 Questions

      Q1.
      Match the German imperfect modal verbs to their English meanings.

      Correct Answer:musste,had to

      had to

      Correct Answer:konnte,was able to, could

      was able to, could

      Correct Answer:wollte,wanted to

      wanted to

      Q2.
      Which sentences use an imperfect modal verb?

      Ich bin nach Deutschland gefahren.
      Correct answer: Ich musste am Montag am Strand stehen.
      Ich werde in Helgoland bleiben.
      Ich habe dort einen Strandurlaub gemacht.
      Correct answer: Ich wollte nach Frankfurt fahren.

      Q3.
      Which sentence means 'I want to travel there in the future.'?

      Ich wollte in der Zukunt dahin fahren.
      Correct answer: Ich will in der Zukunft dahin fahren.
      Ich musste in der Zukunft dahin fahren.
      Ich werde in der Zukunft dahin fahren wollen.

      Q4.
      Order the words below to make a correct sentence. Start with 'ich'.

      1 - ich
      2 - musste
      3 - am Montag
      4 - mit meiner Schwester
      5 - am Strand
      6 - stehen

      To help you plan your 9 German lesson on: Travels and places: present and imperfect modal verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...