Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Journeys past and present: time-manner-place in the perfect tense

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the correct German word order of time before manner before place when discussing trips in the past tense.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Consolidating vocabulary in different contexts is an important skill which needs regular practice.
      2. Some words have more than one meaning and it is important to use context to select the correct meaning
      3. German adverbs in a sentence follow the order time before manner before place, abbreviated to TMP.
      4. TMP, in German wann-wie-wo, applies in all tenses.
      5. In the perfect tense, the past partiple goes at the sentence end after the TMP elements.

      Keywords

      • Time-manner-place (TMP) - the order of adverbs in a German sentence - time before manner before place, abbreviated to TMP

      Common misconception

      Although some German words have more than one meaning, most of them have a main meaning and it's not important to know the other meanings.

      Some very frequent words have several different meanings, all of them commonly used. It is important to know the meanings and to use context to select the right meaning. For example, 'vor' can mean 'in front of', 'before' and 'ago'.

      Teacher tip

      Task B1 (dictogloss) can be adapted and scaffolded to suit students of all abilities in practising the use of time, manner, place, in the perfect tense. Task B2 can also be open-ended to support adaptive teaching.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which noun is plural?

      Auto
      Foto
      Correct answer: Jahre
      Karte
      Stunde

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:dauern,to last, lasting

      to last, lasting

      Correct Answer:besuchen,to visit, visiting

      to visit, visiting

      Correct Answer:treffen,to meet, meeting

      to meet, meeting

      Correct Answer:schwimmen,to swim, swimming

      to swim, swimming

      Correct Answer:schauen,to look, watch

      to look, watch

      Correct Answer:ziehen,to pull, pulling

      to pull, pulling

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Bad (nt),bathroom

      bathroom

      Correct Answer:Daten (pl),data

      data

      Correct Answer:Fahrt (f),drive, trip

      drive, trip

      Correct Answer:Firmen (fpl),companies

      companies

      Correct Answer:Mitte (f),middle

      middle

      Correct Answer:Seen (mpl),lakes

      lakes

      Q4.
      Order the words to say: 'Tomorrow I am allowed to go to the youth club.'

      1 - morgen
      2 - darf
      3 - ich
      4 - in
      5 - den
      6 - Jugendclub
      7 - gehen

      Q5.
      Write in English: 'vor drei Wochen'.

      Correct Answer: three weeks ago

      Q6.
      Write in German: 'the ship was fast'.

      Correct Answer: das Schiff war schnell

      4 Questions

      Q1.
      'Ich hänge die neue Uhr an die Wand.'. What does 'Uhr' mean in this sentence?

      Correct answer: clock
      hour
      o'clock
      watch

      Q2.
      Which sentence correctly follows the TMP rule?

      Ich fahre ins Dorf mit dem Zug jeden Dienstag.
      Ich fahre ins Dorf jeden Dienstag mit dem Zug.
      Ich fahre mit dem Zug ins Dorf jeden Dienstag.
      Correct answer: Ich fahre jeden Dienstag mit dem Zug ins Dorf.
      Ich fahre jeden Dienstag ins Dorf mit dem Zug.

      Q3.
      Order the sentence according to TMP.

      1 - wir sind
      2 - im August
      3 - sehr schnell
      4 - nach Deutschland
      5 - gefahren

      Q4.
      Write in English: 'ich bin vor dem Schloss'.

      Correct Answer: I am in front of the castle, I'm in front of the castle

      To help you plan your 9 German lesson on: Journeys past and present: time-manner-place in the perfect tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...