Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A school exchange: verbs with 'an', 'auf', 'für', 'vor', reflexive verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use reflexive pronouns with reflexive verbs, and understand that some verbs need prepositions to link them to a noun.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. At the start or in the middle of words, German [g] as in 'gehen' is usually pronounced like the 'g' in English 'go'.
      2. When [g] is the final sound in a syllable, it sounds more like 'k', as in 'Flugzeug'.
      3. A reflexive pronoun is used instead of an object when the subject is also affected by the action of the verb.
      4. Reflexive verbs require reflexive pronouns, which replace the object in the sentence, as in English.
      5. Some verbs need prepositions to link them to a noun. Some verbs use different prepositions in English than German.

      Keywords

      • [g] - pronounced as in 'gehen' or 'Zeug'

      • Reflexive pronoun - replaces the object in a sentence using a reflexive verb, e.g., 'myself'

      • Preposition - a word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      Common misconception

      English verbs use the same prepositions as in German.

      German verbs often use different prepositions from those used with English verbs; for example 'ich hoffe auf' - 'I'm hoping for' (not 'hoping on').

      Teacher tip

      Adapt Task A2 to include picture prompts for the English meanings.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'straight, just'?

      gegen
      genau
      Correct answer: gerade
      gern
      gesund

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Austausch (m),exchange

      exchange

      Correct Answer:Bett (nt),bed

      bed

      Correct Answer:Jacke (f),jacket

      jacket

      Correct Answer:Stadt (f),town, city

      town, city

      Correct Answer:Stuhl (m),chair

      chair

      Correct Answer:Wetter (nt),weather

      weather

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:anziehen,to put on

      to put on

      Correct Answer:ausgehen,to go out

      to go out

      Correct Answer:fühlen,to feel, feeling

      to feel, feeling

      Correct Answer:halten,to hold, keep, stop

      to hold, keep, stop

      Correct Answer:nennen,to name, naming

      to name, naming

      Correct Answer:waschen,to wash, washing

      to wash, washing

      Q4.
      Order the words to say: 'Hiking in the mountains is a lot of fun.'

      1 - Wandern
      2 - in
      3 - den
      4 - Bergen
      5 - macht
      6 - viel
      7 - Spaß

      Q5.
      Write in English: 'Wo ist deine Tasche?'

      Correct Answer: where is your bag, where's your bag

      Q6.
      Write in German: 'a new school'.

      Correct Answer: eine neue Schule

      4 Questions

      Q1.
      At the start or in the middle of words, a German [g] is usually pronounced like the English __________. When [g] is the final sound in a syllable, it sounds like __________.

      [g], [g]
      Correct answer: [g], [k]
      [k], [k]
      [k], [g]

      Q2.
      Match the verbs and prepositions.

      Correct Answer:hoffen,auf

      auf

      Correct Answer:sich interessieren,für

      für

      Correct Answer:warnen,vor

      vor

      Correct Answer:teilnehmen,an

      an

      Q3.
      Order the words to say: 'You are looking forward to the interesting speech.'

      1 - du
      2 - freust
      3 - dich
      4 - auf
      5 - die
      6 - interessante
      7 - Rede

      Q4.
      Write in German: 'I ask myself'.

      Correct Answer: ich frage mich

      To help you plan your 9 German lesson on: A school exchange: verbs with 'an', 'auf', 'für', 'vor', reflexive verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...