Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      At school: word order in sentences with two objects

      Lesson details

      Learning outcome

      I can correctly apply word order rules when there are two object nouns in a sentence.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Final [d] (a [d] at the end of a word) sounds like [t]. Final [b] (a [b] at the end of a word) sounds like [p].
      2. Pronouns replace nouns. Their form changes depending on whether the noun is the subject or object in the sentence.
      3. Direct objects are directly affected by the action of the verb and are in the accusative, e.g., 'Ich sehe den Mann'.
      4. Indirect objects are indirectly affected by the action of the verb and are in the dative case, e.g., 'Ich antworte dir'.
      5. When two object nouns are in a sentence, the indirect object (in dative) precedes the direct object (in accusative).

      Keywords

      • Final [d] - pronounced as in 'und', the same sound as [t]

      • Final [b] - pronounced as in 'halb', the same sound as [p]

      • Pronoun - word that takes the place of a noun, like 'it', 'you', 'she'

      • Direct object - a noun in the accusative case, directly affected by the action of the verb

      • Indirect object - a noun in the dative case, indirectly affected by the action of the verb

      Common misconception

      When two object nouns are in a sentence, the word order is the same as English: direct object - indirect object.

      When two object nouns are in a sentence, the indirect object (in dative) precedes the direct object (in accusative). This is different from English.

      Teacher tip

      When practising word order with two object nouns, encourage students to translate their sentences into English so that the differences in word order between languages is clear.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which pairs of sound-symbol correspondences (SSCs) sound the same as each other?

      Correct answer: final [d], [t]
      [s], [z]
      [o], [ö]
      Correct answer: final [b], [p]
      Correct answer: [eu], [äu]

      Q2.
      What does a subject pronoun replace in a sentence?

      the noun that is directly affected by the action of the verb in the sentence
      Correct answer: the noun that is doing the action of the verb in the sentence
      the noun that is indirectly affected by the action of the verb in the sentence

      Q3.
      Match the subject pronouns and their German meanings.

      Correct Answer:I,ich

      ich

      Correct Answer:you (singular),du

      du

      Correct Answer:she,sie

      sie

      Correct Answer:he,er

      er

      Correct Answer:we,wir

      wir

      Correct Answer:you (plural),ihr

      ihr

      Q4.
      Match the German and the English.

      Correct Answer:Kunst (f),art

      art

      Correct Answer:gewinnen,to win, winning

      to win, winning

      Correct Answer:Form (f),shape

      shape

      Correct Answer:Noten (fpl),grades, marks

      grades, marks

      Correct Answer:Nachricht (f),message

      message

      Correct Answer:gewonnen,won

      won

      Q5.
      Order the words to form a sentence.

      1 - er
      2 - isst
      3 - den
      4 - Apfel

      Q6.
      Translate into German: 'He is learning German.'

      Correct Answer: Er lernt Deutsch

      6 Questions

      Q1.
      In which words does [d] sound like [t]?

      Correct answer: Geld (nt)
      denken
      Correct answer: und
      Strände (mpl)
      windig

      Q2.
      In which words does [b] sound like [p]?

      beginnen
      Beispiel (nt)
      Fieber (m)
      Correct answer: halb
      Correct answer: gelb

      Q3.
      What is the direct object in the following sentence? 'Ich bringe dem Mann das Buch.'

      ich
      bringe
      dem Mann
      Correct answer: das Buch

      Q4.
      What is the indirect object in the following sentence? 'Du gibst der Frau die Blumen.'

      du
      gibst
      Correct answer: der Frau
      die Blumen

      Q5.
      Order the words to form a sentence.

      1 - wir
      2 - kaufen
      3 - dir
      4 - ein
      5 - Handy

      Q6.
      Translate into German: 'I give the ball to the dog.'

      Correct Answer: Ich gebe dem Hund den Ball

      To help you plan your 9 German lesson on: At school: word order in sentences with two objects, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...