Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The environment: wo- and da-compounds

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form wo- and da-compounds in the context of helping the environment.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Da-compounds are used to replace and refer back to inanimate (non-living) nouns which have already been mentioned.
      2. Use wo-compounds to ask questions with prepositions. Place the prefix wo- + preposition at the start of the question.
      3. For animate things (people and animals), use an object pronoun instead of a da-compound to replace the noun.
      4. For ‘who’ questions with prepositions relating to animate nouns, use a form of ‘wer’, not a wo-compound.
      5. Use dar- and wor- for da- and wo-compounds with prepositions starting with a vowel.

      Keywords

      • Da, dar- - prefix added to prepositions to replace an inanimate noun

      • Wo, wor- - prefix added to prepositions to ask questions

      Common misconception

      Form questions with prepositions in the same way as in English, by adding a preposition at the end, e.g., 'What is he interested in?'

      German doesn't leave prepositions hanging at the end of questions like in English. Form questions by placing the prefix 'wo-' or 'wor-' before the preposition at the start of the question.

      Teacher tip

      For a less challenging version of Task A1a, place the English words in the correct gaps and ask students to translate into German.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When [r] comes after a long vowel or in -er, what sound does it make?

      a strong rolling sound
      Correct answer: a gentle 'ah' sound, almost disappearing
      a sharp 'r' like in English 'red'

      Q2.
      Why does 'darüber' have the extra 'r' after 'da-'?

      Correct answer: to make it sound better when the preposition starts with a vowel
      to make it shorter
      to change the meaning completely
      da- compounds always start with 'dar'

      Q3.
      Which sentence correctly uses a verb with the right preposition?

      Ich freue mich für das Wetter.
      Correct answer: Ich freue mich auf das Wetter.
      Ich freue mich vor das Wetter.
      Ich freue mich an das Wetter.

      Q4.
      Match the German and the English.

      Correct Answer:Blume (f),flower

      flower

      Correct Answer:Schutz (m),protection

      protection

      Correct Answer:Wetter (nt),weather

      weather

      Correct Answer:Erfolg (m),success

      success

      Correct Answer:Person (f),person

      person

      Correct Answer:Druck (m),pressure

      pressure

      Q5.
      Put the words below in the correct order to say: 'I am interested in it.'

      1 - ich
      2 - interessiere
      3 - mich
      4 - dafür

      Q6.
      Fill in the missing word to complete the second sentence: 'Ich mag extrem schönes Wetter. Ich freue mich .'

      Correct Answer: darauf

      5 Questions

      Q1.
      What is the correct German question for 'What are you looking forward to?'?

      Correct answer: Worauf freust du dich?
      Was freust du dich auf?
      Was bist du freuen auf?
      Auf wo freust du dich?

      Q2.
      Match each da-compound to its English meaning.

      Correct Answer:dafür,for it

      for it

      Correct Answer:darauf,on it, to it

      on it, to it

      Correct Answer:darüber,about it

      about it

      Correct Answer:davor,before, in front of it

      before, in front of it

      Q3.
      Put the words below in the correct order to say: 'I am finding out about it.'

      1 - ich
      2 - informiere
      3 - mich
      4 - darüber

      Q4.
      Fill in the gap using the correct object pronoun to replace the noun in the following sentence: 'Ich kenne diese Person. Ich kenne gut.'

      Correct Answer: sie

      Q5.
      Write in German: 'What is he interested in?'.

      Correct Answer: Wofür interessiert er sich, Wofuer interessiert er sich

      To help you plan your 9 German lesson on: The environment: wo- and da-compounds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...