Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Places and people: now or then? Imperfect tense: 'war', 'hatte', 'gab'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare the past with now using the imperfect tense words ‘war’, ‘hatte’ and ‘es gab’.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Mastering German phonics is essential for good understanding in listening, speaking and writing.
      2. Practising vocabulary in a range of ways helps with recall.
      3. The imperfect tense can be used to describe how things were in the past.
      4. 'War' means 'was'; 'es gab' means 'there was, were'; 'hatte' means 'had'.

      Keywords

      • SSC - stands for sound-symbol correspondence - the relationship between letters and their sound

      • Imperfect tense - German single-word past tense used mainly to narrate past events in writing, e.g., 'war', 'hatte', 'gab'

      Common misconception

      'Was' and 'had' have different forms in German for 'ich' and 'er, sie'.

      In German, 'war' means 'was', 'hatte' means 'had'. Both forms remain unchanged for 'ich' and 'er, sie', like in English.

      Teacher tip

      The context of the lesson is Austria. Teachers may wish to exploit this further by sourcing videos of the country and its major cities. Videos are readily from several online sources.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'during'?

      da
      denn
      warum
      weil
      Correct answer: während

      Q2.
      'Hast du ein __________ Buch?'. Choose the correct missing word.

      weiterer
      weitere
      Correct answer: weiteres

      Q3.
      Match the prefixes to the correct verbs.

      Correct Answer:an,fangen

      fangen

      Correct Answer:ein,kaufen

      kaufen

      Correct Answer:mit,bringen

      bringen

      Correct Answer:statt,finden

      finden

      Correct Answer:vor,bereiten

      bereiten

      Q4.
      Order the words to say: 'I am arriving at 9 o'clock.'

      1 - ich
      2 - komme
      3 - um
      4 - neun
      5 - Uhr
      6 - an

      Q5.
      Write in English: 'Meine Katze ist lustig.'

      Correct Answer: my cat is funny

      Q6.
      Write in German: 'When is your birthday?'

      Correct Answer: Wann hast du Geburtstag, Wann ist dein Geburtstag

      4 Questions

      Q1.
      Match the words to the missing sounds.

      Correct Answer:[st],__ark

      __ark

      Correct Answer:[z],__immer

      __immer

      Correct Answer:[w],__etter

      __etter

      Correct Answer:[ei],Fr__heit

      Fr__heit

      Correct Answer:[ie],L__be

      L__be

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:ich war,I was

      I was

      Correct Answer:ich hatte,I had

      I had

      Correct Answer:er, sie, es war,he, she, it was

      he, she, it was

      Correct Answer:er, sie, es hatte,he, she, it had

      he, she, it had

      Q3.
      Match the sentences to the correct missing words.

      Correct Answer:gab,In der Stadtmitte __________ es einen Markt.

      In der Stadtmitte __________ es einen Markt.

      Correct Answer:hatte,Das Hotel __________ kein Schwimmbad.

      Das Hotel __________ kein Schwimmbad.

      Correct Answer:war,Die Stadt __________ schön und klein.

      Die Stadt __________ schön und klein.

      Q4.
      Write in German: 'I had a car.'

      Correct Answer: ich hatte ein Auto, ich hatte einen Wagen

      To help you plan your 8 German lesson on: Places and people: now or then? Imperfect tense: 'war', 'hatte', 'gab', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...