Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Then and now: comparatives and plurals

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form the comparative, and the plural forms of borrowed words, in the context of a German song.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Final [e] is not silent. It is a short [e] sound, as in 'Liebe'. Final [er] is a longer sound, as in 'lieber'.
      2. Add '-er' to adjectives or adverbs to form the comparative. There are some exceptions, e.g., 'gut - besser'.
      3. Use 'als' to mean 'than', e.g. 'besser als'. Where two things are the same, use 'so ... wie', e.g.. 'so gut wie',
      4. Plural rule 5: some nouns add '–s'. They may end in in –a, -i,-o,-u-or –y and are usually 'borrowed' words.
      5. Make adjectives into plural nouns by capitalising the adjective and adding -en.

      Keywords

      • Final [e] - pronounced as in 'Liebe'

      • Final [er] - pronounced as in 'lieber'

      • Comparative - a form of adjective or adverb used to compare people, things or ideas

      • Plural rule five - add '–s'; these words are typically borrowed from other languages and may end in –a, -i,-o,-u-or –y

      Common misconception

      Final [e] is a long vowel sound in German.

      Final [e] is a short [e] sound, as in 'Liebe'. Final [er] is a longer sound, as in 'lieber'.

      Teacher tip

      The song 'Früher' by the Wise Guys and accompanying videos are available online. Students may find it interesting to watch and listen.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'früher' mean?

      now
      later
      Correct answer: previously, in the past, earlier
      tomorrow

      Q2.
      Which sentence correctly uses 'noch nicht'?

      Correct answer: Ich habe noch nicht gegessen.
      Ich habe gegessen noch nicht.
      Noch nicht ich habe gegessen.
      Ich gegessen habe noch nicht.

      Q3.
      Match each German word to its meaning in English.

      Correct Answer:alt,old

      old

      Correct Answer:jung,young

      young

      Correct Answer:reich,rich

      rich

      Correct Answer:arm,poor

      poor

      Q4.
      Put the words below in the correct order to make a sentence. Start with 'ich'.

      1 - ich
      2 - habe
      3 - früher
      4 - blaue
      5 - Kleider
      6 - getragen

      Q5.
      Fill in the gap in the following sentence: 'Der Rock ist als das Kleid.' (The skirt is cheaper than the dress.)

      Correct Answer: billiger

      Q6.
      Translate the following sentence into German using the perfect tense: 'I listened to music yesterday.' (Start with 'ich'.)

      Correct Answer: Ich habe gestern Musik gehört, Ich habe gestern Musik gehoert

      4 Questions

      Q1.
      How is the final -e in 'Liebe' pronounced in German?

      it’s silent
      Correct answer: like a short [e] sound
      like a long vowel sound
      like the English 'ay' in 'day'

      Q2.
      Which sentence means 'The dress is as old as the skirt.'?

      Das Kleid ist älter als der Rock.
      Correct answer: Das Kleid ist so alt wie der Rock.
      Der Rock ist so alt als das Kleid.
      Das Kleid ist am ältesten wie der Rock.

      Q3.
      Order the words to say: 'The work is easier than the sport.'.

      1 - die
      2 - Arbeit
      3 - ist
      4 - einfacher
      5 - als
      6 - der
      7 - Sport

      Q4.
      Fill in the gap in the following sentence: 'Die arbeiten in der Bank.' (The rich work in the bank.)

      Correct Answer: Reichen

      To help you plan your 8 German lesson on: Then and now: comparatives and plurals, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...