Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Then and now: the comparative

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare the present with the past using comparatives.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Care is needed with [ich] and [isch] when listening and speaking.
      2. Comparative statements are created by adding -er to most adjectives, e.g., 'lustiger' + 'als'.
      3. Some adjectives need an additional change to make the comparative, e.g., 'lang' becomes 'länger'.
      4. 'Gut' works like English: its comparative is 'besser', like 'good' becomes 'better' in English.
      5. 'Mehr' is an adverb that can be used by itself as a comparative.

      Keywords

      • Adjective - word that gives information about a noun

      • Adverb - word that describes a verb or an adjective

      • Comparative - form of adjective or adverb used to compare people, things or ideas

      Common misconception

      Like in English, a word for 'more' is needed in German when making comparisons like 'more difficult' or 'more interesting'.

      German adjectives form comparatives by adding -er; there is no need to include 'more', e.g., more interesting > 'interessanter'; more difficult >'schwieriger'. English does this with 1- and some 2-syllable adjectives, e.g., 'small' > 'smaller'.

      Teacher tip

      Task C3 is a speaking task and, although quite straightforward, it is recommended that teachers model how to complete the task, so students are clear on what to do. The task is also adaptable, so each of the four slides can be used multiple times with students swapping roles to maximise practice.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each German word to its correct English meaning.

      Correct Answer:sterben,to die, dying

      to die, dying

      Correct Answer:Bevölkerung (f),population

      population

      Correct Answer:Prozent (nt),percent

      percent

      Correct Answer:wirklich,really

      really

      Correct Answer:komisch,funny

      funny

      Correct Answer:glücklich,happy

      happy

      Q2.
      Which of the following sentences uses the accusative case?

      Das ist ein großes Schloss.
      Correct answer: Ich habe einen kleinen Hund.
      Er war ein guter Lehrer.
      Es war kalt.

      Q3.
      Put the words in the correct order to form a sentence in German using the accusative.

      1 - es
      2 - gab
      3 - einen
      4 - lustigen
      5 - Film

      Q4.
      Fill in the missing word in the following sentence to say 'back then': ' war es wirklich kalt.'

      Correct Answer: damals

      Q5.
      What is the grammatical gender of 'Brunnen'? E.g., 'Sie hatte einen tiefen Brunnen.'

      Correct answer: masculine
      feminine
      neuter

      Q6.
      How do you say 'there was' in German?

      Correct Answer: es gab, gab es

      5 Questions

      Q1.
      Match the German word to its correct English meaning.

      Correct Answer:besser,better

      better

      Correct Answer:mehr,more

      more

      Correct Answer:als,than

      than

      Correct Answer:billig,cheap

      cheap

      Correct Answer:gefährlich,dangerous

      dangerous

      Correct Answer:teuer,expensive

      expensive

      Q2.
      Which of the below is the correct way to say 'more interesting than' in German?

      mehr interessant als
      Correct answer: interessanter als
      interessanter wie
      mehr interessanter

      Q3.
      How do you say 'funnier' in German? 'Funny' is 'lustig'.

      Correct Answer: lustiger

      Q4.
      Put the words in the correct order to say: 'Back then it was more exciting than today.'

      1 - damals
      2 - war
      3 - es
      4 - spannender
      5 - als
      6 - heute

      Q5.
      How do you say 'longer' in German?

      Correct Answer: länger, laenger

      To help you plan your 8 German lesson on: Then and now: the comparative, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...