Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      This year and in the past: perfect tense with 'früher' and 'noch nicht'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'früher', 'noch' and 'noch nicht' correctly when translating a short past tense text into German.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Care is needed with [zw] and [schw] when listening and speaking.
      2. Reading longer texts can be a useful way to reinforce vocabulary recognition and understanding.
      3. ‘Früher’ can be used with the perfect tense to say what used to happen, e.g., 'ich habe früher Bücher gelesen'.
      4. ‘Noch nicht’ can be used with the perfect tense to say what hasn’t yet happened, e.g., 'ich habe noch nicht gegessen'.
      5. Identifying verb tenses and other important grammar points is a good strategy when translating into German.

      Keywords

      • Perfect tense - verb tense that describes completed actions in the past, e.g., 'I said', 'she played'

      • Früher - adverb meaning ‘previously', in former times', 'in the past’

      • Noch nicht - adverbial phrase meaning ‘not yet’

      Common misconception

      The German verb for 'use' is needed when saying what used to happen.

      'Used to' in German is communicated by using the adverb 'früher' - 'in the past', 'in former times'. There is no need to include a German verb for 'use'.

      Teacher tip

      In Learning Cycle 2, reference is made to using flashcards to support vocabulary learning. Teachers may wish to extend this practice method by asking students to make and use flashcards to support their vocabulary learning.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'only'?

      für
      dich
      mich
      nicht
      Correct answer: nur

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:antworten,to answer, answering

      to answer, answering

      Correct Answer:danken,to thank, thanking

      to thank, thanking

      Correct Answer:enthalten,to contain, containing

      to contain, containing

      Correct Answer:kriegen,to get, getting

      to get, getting

      Correct Answer:reisen,to travel, travelling

      to travel, travelling

      Correct Answer:schenken,to give, giving (as a gift)

      to give, giving (as a gift)

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Brief (m),letter

      letter

      Correct Answer:Buch (m),book

      book

      Correct Answer:Kino (nt),cinema

      cinema

      Correct Answer:Spaß (m),fun

      fun

      Correct Answer:Uhr (f),clock, watch

      clock, watch

      Correct Answer:Unterstützung (f),support

      support

      Q4.
      Order the numbers from largest to smallest.

      1 - hundert
      2 - neunzig
      3 - achtzig
      4 - siebzig
      5 - sechzig
      6 - fünfzig
      7 - vierzig

      Q5.
      Write in English: 'Ich habe Musik gehört.'

      Correct Answer: I listened to music, I have listened to music

      Q6.
      Write in German in the perfect tense: 'She played in the park.'

      Correct Answer: sie hat im Park gespielt, sie hat in dem Park gespielt

      4 Questions

      Q1.
      Which words are missing the sound [zw]?

      Correct answer: ____ischen
      ____immen
      Correct answer: ____illinge
      Ge____ister
      ____ierig

      Q2.
      Which sentence includes 'used to'?

      Ich habe den Film noch nicht gesehen.
      Ich nutze zu Filme sehen.
      Correct answer: Ich habe früher Filme gesehen.
      Ich sehe immer noch Filme.
      Ich habe immer Filme gesehen.

      Q3.
      Order the words to form a sentence.

      1 - ich
      2 - habe
      3 - das
      4 - Essen
      5 - noch
      6 - nicht
      7 - gekauft

      Q4.
      Write in German: 'There was even more money.'

      Correct Answer: es gab noch mehr Geld

      To help you plan your 8 German lesson on: This year and in the past: perfect tense with 'früher' and 'noch nicht', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...