Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What was it like then? Imperfect tense: 'war, hatte, gab, damals, früher'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently describe how things used to be, using a range of adjectives in the nominative and accusative cases.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Knowing sound-symbol correspondences well helps develop reading and transcription skills.
      2. The nominative is used for articles and adjectives following ‘sein’, e.g., ‘das ist ein großes Schloss’.
      3. The accusative is used for articles and adjectives following most other verbs, e.g., 'Ich habe einen kleinen Hund'.
      4. The imperfect tense is used to describe the way things were in in the past.

      Keywords

      • Nominative - form(s) used for the subject of a verb in a sentence, and before and after 'sein'

      • Accusative - form(s) used for the direct object in a sentence, after most verbs and some prepositions

      • Imperfect tense - German single-word past tense used mainly to narrate past events in writing; for example, 'war', 'hatte', 'es gab'

      Common misconception

      Adjectives work the same way in German as in English and do not change their spelling.

      German adjectives change their ending when placed before the noun, depending on the case needed, and the gender of the noun they describe.

      Teacher tip

      Switzerland and the German town of Bad Hersfeld are the two contexts of this lesson. Teachers may wish to exploit this further by sharing further material such as videos of these places with students. These are readily accessible online.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for making notes, would be useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:es gab,there was, there were

      there was, there were

      Correct Answer:hatte,had

      had

      Correct Answer:war,was

      was

      Correct Answer:nah,near(by), close

      near(by), close

      Correct Answer:tief,deep

      deep

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:voll,full

      full

      Correct Answer:rechts,right / on the right

      right / on the right

      Correct Answer:unmöglich,impossible

      impossible

      Correct Answer:weitere,additional

      additional

      Q3.
      Which of the following is an example of the imperfect tense in German?

      ist
      Correct answer: war
      haben
      wird

      Q4.
      Translate the following sentence into English: 'Es gab einen Geburtstag.'

      Correct Answer: there was a birthday

      Q5.
      Complete the following sentence with the correct past tense form of the verb 'haben': 'Letzten Samstag ich Geburtstag und ich bekam ein wunderbares Geschenk.'

      Correct Answer: hatte

      Q6.
      Which of the following sentences correctly uses the imperfect tense to describe a past event?

      Ich warte jeden Morgen auf den Bus.
      Ich habe heute Geburtstag.
      Correct answer: Wir waren früher oft im Museum.

      5 Questions

      Q1.
      Which sentence correctly uses the nominative after 'sein'?

      Das war einen wunderbaren Tag.
      Correct answer: Das ist ein wunderbarer Tag.
      Ich habe ein wunderbarer Tag.
      Es war ein wunderbaren Tag.

      Q2.
      Match the German conjunction to its correct English meaning.

      Correct Answer:weil,because

      because

      Correct Answer:während,during

      during

      Correct Answer:warum,why

      why

      Correct Answer:damals,back then

      back then

      Correct Answer:früher,in former times, in the past

      in former times, in the past

      Q3.
      Fill in the gap in the following sentence using the correct past tense verb to say what there was: 'Früher es viele Kirchen.'

      Correct Answer: gab

      Q4.
      Translate the following sentence into German: 'I had a dog.'

      Correct Answer: ich hatte einen Hund

      Q5.
      Which sentence correctly uses the imperfect tense and case?

      Ich hatte ein spannend Geburtstag.
      Correct answer: Früher war das Wetter wunderbar.
      Ich warte auf den Bus damals.

      To help you plan your 8 German lesson on: What was it like then? Imperfect tense: 'war, hatte, gab, damals, früher', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...