Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Traditionen in Österreich: comparative adverbs, postnominal superlatives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form the comparative and superlative of a range of adverbs and adjectives, and I am familiar with several Austrian cultural traditions.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use the comparative to make comparisons. Add '-er' to adjectives or adverbs to form the comparative.
      2. Use 'als' to say 'than', e.g., 'die Maus ist kleiner als die Katze'.
      3. Use the superlative to express the highest degree of something, e.g., 'the most interesting', 'the best'.
      4. Use 'am' and add '-sten' to the adjective/adverb if used after a verb or noun, e.g., 'ich spiele am liebsten Fußball'.

      Keywords

      • Comparative - form of adjective or adverb used to compare people, things or ideas

      • Superlative - form of adjective or adverb used to express the highest degree of a quality, e.g., 'the tallest', 'the most interesting'

      Common misconception

      Use 'mehr' with adjectives and adverbs to make comparisons.

      Use the comparative form of adjectives and adverbs to make comparisons, e.g., 'interessanter als', not 'mehr interessant als'.

      Teacher tip

      Extend the cultural element of the lesson by encouraging students to research other Austrian traditions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'until now' or 'yet'?

      blöd
      Correct answer: bisher
      dazu
      während
      zahlreich

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Apfel (m),apple
      Correct Answer:Gast (m),guest
      Correct Answer:Gericht (nt),dish
      Correct Answer:Tier (nt),animal
      Correct Answer:Tradition (f),tradition
      Correct Answer:Zentimeter (m),centimetre, cm

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:amüsieren,to amuse, amusing
      Correct Answer:begeistern,to inspire, be enthusiastic
      Correct Answer:(sich) melden,to report, register
      Correct Answer:probieren,to try, trying
      Correct Answer:produzieren,to produce, producing
      Correct Answer:ziehen,to pull, move

      Q4.
      Order the words to say: 'the delicious food and the delicious drinks'.

      1 - das
      2 - leckere
      3 - Essen
      4 - und
      5 - die
      6 - leckeren
      7 - Getränke

      Q5.
      Write in English: 'er aß den Kuchen'.

      Correct Answer: he ate the cake

      Q6.
      Write in German: 'the table is heavy'.

      Correct Answer: der Tisch ist schwer

      4 Questions

      Q1.
      Which word or phrase is a correct comparative?

      schnell
      Correct answer: schneller
      mehr schnell
      schnellste
      am schnellsten

      Q2.
      Match the adjectives/adverbs and superlatives.

      Correct Answer:gut,am besten
      Correct Answer:gern,am liebsten
      Correct Answer:viel,am meisten
      Correct Answer:nah,am nächsten
      Correct Answer:hoch,am höchsten

      Q3.
      Order the words to say: 'I like eating spicy food most of all.'

      1 - ich
      2 - esse
      3 - am
      4 - liebsten
      5 - scharfes
      6 - Essen

      Q4.
      Write in German: 'bigger than'.

      Correct Answer: größer als, groeßer als

      To help you plan your 11 German lesson on: Traditionen in Österreich: comparative adverbs, postnominal superlatives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...