Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Online Leben: questions, conversation (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can categorise vocabulary to aid mastery, ask and answer questions in three tenses, and take part confidently in a conversation about life online.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. To form a question in the perfect tense, swap the auxiliary verb 'haben' or 'sein' with the subject.
      2. To form a question in the future tense, swap the part of 'werden' with the subject. The infinitive stays at the end.
      3. In a conversation, you can usually use the question to start your answer. Change 2nd person language to 1st person.
      4. A well-developed response has at least three verb clauses.
      5. Extend your answers by using a different tense, a different subject, or opinions and reasons.

      Keywords

      • Auxiliary verb - a form of 'haben' or 'sein' used to form the perfect tense, or a form of 'werden' used to form the future tense

      • Werden - verb meaning 'to become', used as auxiliary verb to form the future tense

      • 2nd person - language used to refer to ‘you’, singular or plural

      Common misconception

      Like in a role-play, I should keep answers short and concise in a conversation.

      Conversation answers should be developed and extended with at least three verb clauses.

      Teacher tip

      Brainstorming questions before tackling a conversation on a given theme is a step often missed out by students. If they do this regularly in class, it will also help them to anticipate possible questions in the speaking exam.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:App (f),app

      app

      Correct Answer:Geschenk (nt),present

      present

      Correct Answer:Handy (nt),mobile phone

      mobile phone

      Correct Answer:Internet (nt),internet

      internet

      Correct Answer:Laptop (m),laptop

      laptop

      Correct Answer:Spieler (m),player

      player

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:mein,my

      my

      Correct Answer:dein,your (singular informal)

      your (singular informal)

      Correct Answer:sein,his

      his

      Correct Answer:ihr,her

      her

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:kennen,to know, knowing

      to know, knowing

      Correct Answer:kriegen,to get, getting

      to get, getting

      Correct Answer:lieben,to love, loving

      to love, loving

      Correct Answer:spielen,to play, playing

      to play, playing

      Correct Answer:telefonieren,to phone, phoning

      to phone, phoning

      Correct Answer:wünschen,to want, wish

      to want, wish

      Q4.
      Order the words to form a question in the perfect tense.

      1 - hast
      2 - du
      3 - den
      4 - Film
      5 - heruntergeladen

      Q5.
      'You will use the app.'. Choose the correct translation.

      Correct answer: Du wirst die App benutzen.
      Du benutzt die App werden.
      Wirst du die App benutzen.
      Die App wirst du benutzen.

      Q6.
      Write the following sentence in German in the second person ('du' form): 'Ich öffne die App.'

      Correct Answer: du öffnest die App, du oeffnest die App

      4 Questions

      Q1.
      Order the words to form a question in the perfect tense.

      1 - hast
      2 - du
      3 - das
      4 - geöffnet

      Q2.
      What two words would you use to start your answer to the following question? 'Wie findest du soziale Medien?'

      Correct Answer: ich finde

      Q3.
      Which response is the best example of an answer to the question 'Was wirst du mit deinem Handy machen?'?

      Ich werde streamen.
      Ich werde streamen und ich werde ein Video hochladen.
      Correct answer: Ich werde streamen, ein Video hochladen und soziale Medien benutzen.

      Q4.
      Match each German adverb to its correct English meaning.

      Correct Answer:einfach,simply

      simply

      Correct Answer:eigentlich,really

      really

      Correct Answer:extrem,extremely

      extremely

      Correct Answer:genau,exactly

      exactly

      Correct Answer:schnell,quickly

      quickly

      Correct Answer:ständig,constantly

      constantly


      To help you plan your 11 German lesson on: Online Leben: questions, conversation (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...