Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Online Leben: questions, picture task (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form open and closed questions in the present tense, learn vocabulary by theme, and take part in a picture task in the context of life online.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. It is helpful to categorise vocabulary by theme when revisiting large numbers of words.
      2. Form a closed question by swapping the position of the verb and subject. Add a question word for an open question.
      3. In questions with reflexive verbs, only subject and verb swap position, and the reflexive pronoun follows the subject.
      4. Modal (2-verb) questions swap the subject and 1st verb; the infinitive remains at the end.
      5. When describing a photo, use the acronym PALM. It stands for People, Action, Location, Mood. Add your own opinions too.

      Keywords

      • Closed question - a question which can be answered with 'yes' or 'no'

      • Open question - a question which starts with a question word such as ‘Wo?’ and seeks information

      • Reflexive - describes an action where the subject and object of the verb are the same

      • Modal verb - verb of necessity or possibility used with a 2nd verb in infinitive, e.g., 'must', 'can', 'want'

      Common misconception

      Closed questions in German require a translation of ‘do you …’ or ‘are you …’, as in English.

      Swap the position of the verb and the subject to create a closed question in German. Do not use translations of ‘do you …’ or ‘are you …’.

      Teacher tip

      The picture task in the exam will be followed by conversation on the broader theme. Practice for this part of the exam, following on from the photos used in this lesson, is available in lesson 3 of this unit, in the cycle called 'Charting confident conversations'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which verb means 'to open'?

      ausmachen
      Correct answer: öffnen
      kaufen
      stecken

      Q2.
      Match the German question words to their English meanings.

      Correct Answer:wann,when

      when

      Correct Answer:warum,why

      why

      Correct Answer:woher,where from

      where from

      Correct Answer:was für,what kind of

      what kind of

      Correct Answer:wer,who

      who

      Correct Answer:wohin,where to

      where to

      Q3.
      'Someone is streaming videos on the tablet.' Choose the correct translation.

      Niemand streamt Videos auf dem Tablet.
      Correct answer: Jemand streamt Videos auf dem Tablet.
      Er streamt keine Videos auf dem Tablet.
      Sie streamen nie Videos auf dem Tablet.

      Q4.
      Order the words to form an open question.

      1 - was
      2 - willst
      3 - du
      4 - kaufen

      Q5.
      Write in German: 'My mobile phone is working.'

      Correct Answer: Mein Handy funktioniert

      Q6.
      Write in German: 'Where do you play?'. You are talking to an adult you do not know well.

      Correct Answer: Wo spielen Sie

      5 Questions

      Q1.
      Which of the following is a correct German closed question meaning 'Do you play?'?

      Correct answer: Spielst du?
      Machst du spielen?
      Bist du spielen?

      Q2.
      Order the words to say: 'When do you want to go to the library?'.

      1 - wann
      2 - willst
      3 - du
      4 - zur
      5 - Bibliothek
      6 - gehen

      Q3.
      Order the statements according to the acronym PALM.

      1 - Ich sehe drei Kinder.
      2 - Sie streamen einen Film.
      3 - Sie sind in einem Wohnzimmer.
      4 - Ich denke, dass es Spaß macht.

      Q4.
      Translate into German: 'Do we know each other?' (Use the reflexive verb 'sich kennen'.)

      Correct Answer: Kennen wir uns

      Q5.
      Write in German: 'Are you reading the text?'.

      Correct Answer: Liest du den Text

      To help you plan your 11 German lesson on: Online Leben: questions, picture task (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...