Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Prüfungsvorbereitung: extended writing (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently tackle all parts of the German writing exam, developing and extending my answers as appropriate, and translating accurately into German.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. When describing a photo for the writing exam, focus on verb accuracy and clarity. Keep sentences short and simple.
      2. The BORDER acronym is a useful tool to respond fully and accurately to bullet point prompts in longer writing tasks.
      3. In extended writing, use subordinate clauses, relative clauses and infinitive constructions to extend sentences.
      4. When translating into German, translate the verb first, think about noun gender and check word order.
      5. When translating, account for the meaning of every word, but remember the message may not translate word-for-word.

      Keywords

      • Subordinate clause - after certain conjunctions, the verb is sent to the end of the sentence or clause

      • Relative clause - adds information about the noun in the main clause

      • Infinitive contstruction - a verb in the infinitive preceded by 'zu'

      Common misconception

      The only way to extend my sentences to add complexity is to add a subordinate clause with 'weil'.

      There are many ways to add complexity, including using subordinate clauses with a wide range of conjunctions, as well as adding relative clauses or infinitive constructions.

      Teacher tip

      Task B1 is aimed at Foundation students. Task B3 has a Higher or Foundation option. For Task B2, Higher students could complete either or both options, as they will do both of these in the writing exam. Different themes have deliberately been chosen for the two options to allow for this.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which phrase means 'something nice'?

      etwas nette
      etwas nettes
      etwas Nett
      etwas Nette
      Correct answer: etwas Nettes

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Kaninchen (nt),rabbit

      rabbit

      Correct Answer:Sieg (m),victory

      victory

      Correct Answer:Linie (f),line

      line

      Correct Answer:Nachbar (m),neighbour

      neighbour

      Correct Answer:Ton (m),sound, tone

      sound, tone

      Correct Answer:Typ (m),bloke, guy

      bloke, guy

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:bauen,to build, building

      to build, building

      Correct Answer:dauern,to last, lasting

      to last, lasting

      Correct Answer:lachen,to laugh, laughing

      to laugh, laughing

      Correct Answer:liefern,to deliver, delivering

      to deliver, delivering

      Correct Answer:schaffen,to create, manage

      to create, manage

      Correct Answer:zerstören,to destroy, destroying

      to destroy, destroying

      Q4.
      Order the words to say: 'we decided to buy a dress'.

      1 - wir
      2 - haben
      3 - beschlossen
      4 - ein
      5 - Kleid
      6 - zu
      7 - kaufen

      Q5.
      Write in English: 'ich habe den Ball geworfen'.

      Correct Answer: I threw the ball, I have thrown the ball, I've thrown the ball

      Q6.
      Write in German: 'the food was not spicy'.

      Correct Answer: das Essen war nicht scharf

      4 Questions

      Q1.
      How could you extend sentences and add complexity?

      use a subordinate clause
      use a relative clause
      use an infinitive construction
      Correct answer: all of the above
      none of the above

      Q2.
      What acronym can be used to help you in the writing exam?

      Correct Answer: BORDER

      Q3.
      Write in German: 'there is a young couple'.

      Correct Answer: es gibt ein junges Paar

      Q4.
      Write in German: 'when the child got up'.

      Correct Answer: als das Kind aufgestanden ist

      To help you plan your 11 German lesson on: Prüfungsvorbereitung: extended writing (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...