Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      An der Universität: verbs, nouns, adjectives, prepositions, role-play (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use verbs, nouns and adjectives with prepositions, including da-compounds, and I can take part in a role-play scenario.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Some verbs are followed by prepositions and the accusative case, and some are followed by prepositions and the dative.
      2. Some nouns and adjectives are followed by set prepositions and cases, which, like the verbs, need to be learnt.
      3. The prefix 'da(r)-' can be added to prepositions to refer to something already mentioned. This is called a da- compound.
      4. When performing a role-play, answers should be a short phrase or sentence. Do not add unnecessary detail.
      5. It is helpful to categorise vocabulary by theme when revisiting large number of words.

      Keywords

      • Preposition - a word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word

      • Da- dar- - prefix added to prepositions to avoid repetition of the noun

      Common misconception

      I should include as much detail as possible in role-play answers.

      When performing a role-play, answers should contain one verb and be concise. Do not add unnecessary detail.

      Teacher tip

      There are two versions of the role-play in Learning Cycle 3. Option 1 is for Higher students and Option 2 is for Foundation students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which verbs are used with the preposition 'auf'?

      Correct answer: antworten
      schützen
      stammen
      Correct answer: vorbereiten
      warnen

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Chemie (f),chemistry

      chemistry

      Correct Answer:Fach (nt),subject

      subject

      Correct Answer:Kantine (f),canteen

      canteen

      Correct Answer:Prüfung (f),exam

      exam

      Correct Answer:Studium (nt),study, studies

      study, studies

      Correct Answer:Unterricht (m),lesson

      lesson

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:abgeben,to give in, hand in, submit

      to give in, hand in, submit

      Correct Answer:hoffen,to hope, hoping

      to hope, hoping

      Correct Answer:leiden,to suffer, suffering

      to suffer, suffering

      Correct Answer:lernen,to learn, learning

      to learn, learning

      Correct Answer:studieren,to study, studying

      to study, studying

      Correct Answer:unterrichten,to teach, teaching

      to teach, teaching

      Q4.
      Order the words to say: 'Generally, the student takes part in the competition.'

      1 - generell
      2 - nimmt
      3 - der
      4 - Student
      5 - am
      6 - Wettbewerb
      7 - teil

      Q5.
      Write in German: 'she is waiting for the pupils'.

      Correct Answer: sie wartet auf die Schüler, sie wartet auf die Schueler

      Q6.
      Write in German: 'I write to the teacher (m)'.

      Correct Answer: ich schreibe an den Lehrer

      4 Questions

      Q1.
      Which statement is incorrect?

      Correct answer: I should include as much detail as possible in role-play answers.
      When performing a role-play, answers should always contain a verb.
      Pronunciation is important in the role-play.
      When performing a role-play, answers should be as concise as possible.
      I will always need to ask a question in the role-play.

      Q2.
      Which noun is not linked to the topic of education?

      Abitur (nt)
      Bildung (f)
      Correct answer: Klimawandel (m)
      Kunst (f)
      Note (f)

      Q3.
      Match the verbs and prepositions.

      Correct Answer:antworten,auf

      auf

      Correct Answer:bitten,um

      um

      Correct Answer:diskutieren,über

      über

      Correct Answer:erzählen,von

      von

      Correct Answer:glauben,an

      an

      Correct Answer:retten,vor

      vor

      Q4.
      Write in German: 'I am proud of it'.

      Correct Answer: ich bin stolz darauf, darauf bin ich stolz, ich bin darauf stolz

      To help you plan your 11 German lesson on: An der Universität: verbs, nouns, adjectives, prepositions, role-play (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...