Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Deutschland: adjective endings, conversation (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can categorise vocabulary to aid mastery, accurately apply adjective endings and take part confidently in a conversation about places to live.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Adjective endings change depending on the gender, case and number of the noun they describe.
      2. Adjective endings also depend on whether they follow the definite article, the indefinite article or no article.
      3. Adjective agreement only occurs when the adjective comes before the noun.
      4. A well-developed response has at least three verb clauses.
      5. Extend your answers by using a different tense, a different subject, or opinions and reasons.

      Keywords

      • Adjective agreement - when the ending of an adjective matches the noun it describes in gender, case and number

      Common misconception

      Like in a role-play, I should keep my answers short and concise in a conversation.

      Conversation answers should be developed and extended with at least three verb clauses.

      Teacher tip

      Brainstorming questions before tackling a conversation on a given theme is a step often missed out by students. If they do this regularly in class, it will also help them to anticipate possible questions in the speaking exam.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Ich habe Mitternacht gearbeitet.' Choose the correct missing word.

      Correct answer: bis
      hinter
      neben
      trotz
      wegen

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:eng,narrow

      narrow

      Correct Answer:leicht,easy, light

      easy, light

      Correct Answer:riesig,huge, great, tremendous

      huge, great, tremendous

      Correct Answer:schmutzig,dirty

      dirty

      Correct Answer:stark,strong

      strong

      Correct Answer:teuer,expensive

      expensive

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Tier (nt),animal

      animal

      Correct Answer:Bahnhof (m),railway station

      railway station

      Correct Answer:Freiden (m),peace

      peace

      Correct Answer:Gesellschaft (f),society, company

      society, company

      Correct Answer:Rhein (m),Rhine (river)

      Rhine (river)

      Correct Answer:Schnee (m),snow

      snow

      Q4.
      Order the words to say: 'What happened yesterday in the town?'.

      1 - was
      2 - ist
      3 - gestern
      4 - in
      5 - der
      6 - Stadt
      7 - geschehen

      Q5.
      Write in English: 'ich habe den Austausch genossen'.

      Correct Answer: I enjoyed the exchange

      Q6.
      Write in German: 'we are showing you (singular informal) the island'.

      Correct Answer: wir zeigen dir die Insel

      4 Questions

      Q1.
      Which statements are correct?

      I should give as much relevant information as I can in a role-play.
      Correct answer: I should give as much relevant information as I can in a conversation.
      I should keep my answers short and concise in a conversation.
      Correct answer: I should keep my answers short and concise in a role-play.
      Correct answer: A well-developed response has at least three verb clauses.

      Q2.
      'Die Aufgabe ist sehr .' Choose the correct adjective.

      Correct answer: kompliziert
      komplizierter
      komplizierte
      kompliziertes
      komplizierten

      Q3.
      Order the words to say: 'a beautiful street and a beautiful river'.

      1 - eine
      2 - schöne
      3 - Straße
      4 - und
      5 - ein
      6 - schöner
      7 - Fluss

      Q4.
      Write in German: 'with the modern train'.

      Correct Answer: mit dem modernen Zug

      To help you plan your 11 German lesson on: Deutschland: adjective endings, conversation (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...