Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Einflüsse und Ereignisse: read aloud, reading comprehension (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently read aloud and answer reading comprehension questions in the context of popular culture.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. It is important to have a good knowledge of sound-symbol correspondences to accurately read aloud in German.
      2. Look out for tricky sounds and cognates, and mentally rehearse before reading aloud.
      3. The most important thing for successful reading comprehension is a secure knowledge of vocabulary.
      4. It is also very helpful to look out for synonyms and distractors when answering reading comprehension questions.
      5. When translating, 'zoom in' to translate individual words and 'zoom out' to check the meaning of the whole sentence.

      Keywords

      • Sound-symbol correspondence - relationship between letters and their sounds

      • Synonym - word that has the same or very similar meaning to another word

      • Distractor - incorrect but plausible answer option in reading or listening tasks, designed to test your attention to detail

      Common misconception

      I can rely on strategies like recognising synonyms and avoiding distractors to successfully complete all reading comprehension questions.

      Whilst strategies such as recognising synonyms and avoiding distractors are very helpful, they are only possible with a really secure and broad knowledge of the vocabulary list. Consolidating vocabulary is therefore the most important preparation.

      Teacher tip

      The 'read aloud' learning cycle contains tasks for both Foundation and Higher tiers. The reading comprehension learning cycle contains tasks for Foundation, Foundation/Higher and Higher tiers. It will be helpful for pupils to have a copy of the questions in this cycle.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Mein Bruder? Ich habe nicht gesehen'. Choose the correct missing word.

      er
      Correct answer: ihn
      ihm
      der
      den

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Gefahr (f),danger

      danger

      Correct Answer:Kopf (m),head

      head

      Correct Answer:Licht (f),light

      light

      Correct Answer:Regel (f),rule

      rule

      Correct Answer:Schiff (nt),ship

      ship

      Correct Answer:Weile (f),while

      while

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:arbeiten,to work, working

      to work, working

      Correct Answer:gewinnen,to win, winning

      to win, winning

      Correct Answer:leben,to live, living

      to live, living

      Correct Answer:stattfinden,to take place

      to take place

      Correct Answer:stehen,to stand, standing

      to stand, standing

      Correct Answer:üben,to practise, practising

      to practise, practising

      Q4.
      Order the words to say: 'although the costs were much higher'.

      1 - obwohl
      2 - die
      3 - Kosten
      4 - viel
      5 - höher
      6 - waren

      Q5.
      Write in English: 'sie haben ernste Lieder gesungen'.

      Correct Answer: they sang serious songs, they have sung serious songs

      Q6.
      Write in German: 'there is no conflict'.

      Correct Answer: es gibt keinen Konflikt

      4 Questions

      Q1.
      The most important thing for successful reading comprehension is a secure knowledge of ...

      distractors.
      strategies.
      synonyms.
      Correct answer: vocabulary.

      Q2.
      Match the nouns and missing sounds.

      Correct Answer:N__he,[ä]

      [ä]

      Correct Answer:Gl__ck,[ü]

      [ü]

      Correct Answer:Tr__m,[au]

      [au]

      Correct Answer:Zw__fel,[ei]

      [ei]

      Correct Answer:Z__l,[ie]

      [ie]

      Correct Answer:Bev__lkerung,[ö]

      [ö]

      Q3.
      'Der Grund für den Streit ist nicht wichtig.' Choose the correct translation.

      It is important to have a reason to argue.
      The argument took place in the street.
      Correct answer: The reason for the argument is not important.
      The ground and the street are not clean.
      The reason for your strength is clear.

      Q4.
      Translate into English: 'ich bekomme gute Noten'.

      Correct Answer: I get good grades, I get good marks, I receive good grades, I receive good marks

      To help you plan your 11 German lesson on: Einflüsse und Ereignisse: read aloud, reading comprehension (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...