Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Die Vennbahn: perfect tense, imperfect tense, weak past participles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use adverbs to give and respond to detailed responses in the past tense, form past participles of a range of weak verbs, and apply this knowledge when translating into German.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use 'gern', 'lieber' and 'früher' with a past tense to mean 'liked', 'rather', 'in the past, used to'.
      2. Weak verbs form their past participles by sandwiching the verb stem with 'ge-' and '-t', e.g., 'gespielt'.
      3. Verbs with separable prefixes add 'ge-' after the separable prefix, e.g., 'aufgemacht'.
      4. Verbs with inseparable prefixes do not add 'ge-' to form their past participle, e.g., 'erlebt'.
      5. Verbs ending '-ieren' do not add 'ge-' to form the past participle. They add the suffix '-iert', e.g., 'ausprobiert'.

      Keywords

      • Gern - adverb meaning ‘gladly, liked to’ with the past tense

      • Lieber - comparative adverb meaning ‘more gladly, rather’

      • Früher - adverb meaning ‘previously, in former times, in the past'

      • Past participle - verb form that forms the perfect tense, together with the auxiliary verb 'haben' or 'sein'

      Common misconception

      'Lieber' means 'love'.

      It is easy to confuse the words 'Liebe', 'liebe' and 'lieber', particularly in spoken German. Pay careful attention to pronunciation and listen out for [er]. 'Liebe' is a noun (love), 'liebe' is a verb (love) and 'lieber' is an adverb (more gladly).

      Teacher tip

      Using the imperfect tense with 'früher', 'gern' and 'lieber' is Higher Tier grammar. Foundation Tier students are expected to use these adverbs with the perfect tense and 'war', 'hatte', 'es gab'. Tasks in LC3 are Option 1 (Higher Tier), Option 2 (Foundation Tier).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German words with their English meanings.

      Correct Answer:Gericht (nt),court/ dish

      court/ dish

      Correct Answer:Frühstück (nt),breakfast

      breakfast

      Correct Answer:Brücke (f),bridge

      bridge

      Correct Answer:Schaden (m),damage

      damage

      Correct Answer:Tod (m),death

      death

      Correct Answer:anhaben,to wear, have on

      to wear, have on

      Q2.
      Match each German verb to its English meaning.

      Correct Answer:produzieren,to produce, producing

      to produce, producing

      Correct Answer:verlangen,to demand, demanding

      to demand, demanding

      Correct Answer:amüsieren,to amuse, amusing

      to amuse, amusing

      Correct Answer:begeistern,to inspire/be enthusiastic

      to inspire/be enthusiastic

      Correct Answer:kontrollieren,to control/check

      to control/check

      Q3.
      Which of the following sentences is written correctly in the perfect tense with 'haben'?

      Ich bin das Gericht bezahlt.
      Correct answer: Ich habe das Gericht bezahlt.
      Ich hat das Gericht bezahlen.
      Ich habe das Gericht bezahlen.

      Q4.
      Put the words in the correct order to make a grammatically-correct perfect tense sentence.

      1 - ich
      2 - bin
      3 - zur
      4 - Kirche
      5 - gegangen

      Q5.
      What is the German word for 'a German person' (female)?

      Correct Answer: eine Deutsche, Deutsche

      Q6.
      Which sentence correctly uses a subject relative clause and a comparative?

      Correct answer: Das Mädchen, das süß ist, ist glücklicher.
      Das Mädchen ist süß als das andere.
      Das Mädchen, das süß war, ist gleich wie das andere.
      Das Mädchen das süß ist ist glücklicher.

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence correctly uses 'lieber' with the perfect tense?

      Correct answer: Ich habe lieber Frühstück gegessen.
      Ich habe Frühstück lieber essen.
      Ich liebe Frühstück lieber gegessen.

      Q2.
      What is the past participle of the verb 'funktionieren'?

      Correct Answer: funktioniert

      Q3.
      Put these words in the correct order to make a sentence using 'früher' in the perfect tense. Start with 'ich'.

      1 - ich
      2 - habe
      3 - früher
      4 - die
      5 - Kirche
      6 - besucht

      Q4.
      Fill in the correct past participle of 'aufmachen' to complete the sentence in the perfect tense: 'Ich habe die Karte .'

      Correct Answer: aufgemacht

      Q5.
      Which sentence uses a verb ending in '-ieren' correctly in the perfect tense?

      Ich habe das Frühstück anprobieren.
      Ich habe das Frühstück angeprobiert.
      Ich habe das Frühstück ausprobieren.
      Correct answer: Ich habe das Frühstück ausprobiert.

      Q6.
      Match each adverb to the most appropriate sentence meaning.

      Correct Answer:gern,I enjoy it

      I enjoy it

      Correct Answer:lieber,I prefer it

      I prefer it

      Correct Answer:früher,In the past, I used to ...

      In the past, I used to ...


      To help you plan your 11 German lesson on: Die Vennbahn: perfect tense, imperfect tense, weak past participles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...