Year 1

How was the Great Fire of London put out?

In this lesson, we will look at how the Great Fire of London was brought under control.

Year 1

How was the Great Fire of London put out?

In this lesson, we will look at how the Great Fire of London was brought under control.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. To understand the government's response to the fire (with a particular focus on the Mayor Thomas Bloodworth).
  2. To learn about the impact of the government's response.
  3. To debate whether Mayor Bloodworth's approach was correct.
  4. To learn about how the fire was put out.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Where did the Great Fire of London begin?
Correct answer: In a bakery.
In a school.
Q2.
The fire began on Pudding Lane. True or false?
False
Correct answer: True
Q3.
Why did the fire spread so quickly? Tick two.
It was raining heavily.
Most houses were made out of bricks.
Correct answer: Most of London's buildings were made out of wood and had straw roofs.
Correct answer: There was no fire brigade to fight the fire.
Q4.
Which important landmark was destroyed by the fire?
London Bridge
St James's Palace
Correct answer: St Paul's Cathedral
Tower of London
Q5.
When was the fire extinguished?
Monday, 3rd September, 1666
Correct answer: Thursday, 6th September, 1666
Tuesday, 4th September, 1666
Wednesday, 5th September, 1666

5 Questions

Q1.
In 1666, what material were most of London's buildings made out of?
Bricks
Correct answer: Wood
Q2.
Who initially claimed responsibility for starting the fire?
Correct answer: Robert Hubert
Samuel Pepys
Q3.
Who was the King at the time of the Great Fire of London?
Charles I
Correct answer: Charles II
Henry VIII
Q4.
What was Mayor Thomas Bludworth instructed to do by King Charles II?
To let the fire spread until it extinguished itself.
Correct answer: To pull down all burning buildings to stop the fire from spreading.
To use more fire squirts.
Q5.
What fire fighting equipment was available at the time of the Great Fire of London? Tick three.
Correct answer: Axes
Fire engines
Correct answer: Fire squirts
Correct answer: Leather buckets