Year 1

What changes were made as a result of the Great Fire of London

In this lesson, we will learn about the changes made as a response to the Great Fire of London and how this presents itself in the present.

Year 1

What changes were made as a result of the Great Fire of London

In this lesson, we will learn about the changes made as a response to the Great Fire of London and how this presents itself in the present.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. To read a simple map of an area.
  2. To be able to identify differences and similarities within a given area.
  3. To understand the reasons behind these changes and the effects they had on London's population.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
How many people are said to have died during the Great Fire of London?
16
Correct answer: 6
Q2.
Approximately, how many houses were destroyed during the Great Fire of London?
1,320
Correct answer: 13,200
132
Q3.
Approximately, how many people were left homeless as a result?
1,000
10,000
Correct answer: 100,000
Q4.
Which London landmarks were destroyed during the fire? Tick two.
Guildhall
Correct answer: Royal Exchange
Correct answer: St Paul's Cathedral
Tower of London

5 Questions

Q1.
After the Great Fire of London, King Charles II recommended that all future buildings be built out of brick and stone. True or false?
False
Correct answer: True
Q2.
Which architect was hired to helped in rebuilding London?
Correct answer: Christopher Wren
Wenceslaus Hollar
Q3.
How many churches were rebuilt under Christopher Wren's guidance?
51
Correct answer: 52
53
Q4.
Which London landmark was rebuilt according to Christopher Wren's plans?
Guildhall
Royal Exchange
Correct answer: St Paul's Cathedral
Tower of London
Q5.
Did the laws passed after the Great Fire of London intend to make London's streets narrower or wide?
Narrower
Correct answer: Wider