Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the jobs Victorian children had to do and what this was like for them

      Key learning points

      1. Victorian childhood was very different to childhood today.
      2. Many Victorian children needed to work, both in towns and in the countryside.
      3. In a Victorian illustration, a child can be seen fainting in the fields due to the hard work.
      4. Children worked in factories and mines, and as chimney sweeps; these jobs were often very dangerous.
      5. Historical sources show many children died or were injured doing these dangerous jobs.

      Keywords

      • Mines - mines are deep holes dug in the ground to find precious materials like coal or metal

      • Chimney sweep - someone who sweeps the soot out of chimneys is called a chimney sweep

      • Sources - sources are things from the past that historians look at to try and find out what life was like at that time

      Common misconception

      Pupils may believe that all Victorian children worked, or that no Victorian children had an education.

      Children from wealthy families were educated at home or sent to schools that were paid for. Some children went to small local schools on some days of the week and worked on other days. Some of the least fortunate children did not go to school at all.

      Teacher tip

      Many traditional children's toys were popularised in Victorian times. Many are still enjoyed today for example, dolls and doll houses, teddy bears, marbles, toy boats and trains, and puppets. Talk to pupils about their experience with toys like these that children have enjoyed since Victorian times.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      John Brown was from ...

      England
      Wales
      Correct answer: Scotland
      Ireland

      Q2.
      Which country was Balmoral in?

      Correct Answer: Scotland, scotland

      Q3.
      A piece of land with a large house on it is called an ...

      Correct Answer: estate

      Q4.
      Why couldn’t Queen Victoria travel to Europe as planned in 1842?

      The flight was cancelled.
      Correct answer: She wasn’t well enough.
      She had to go to work.

      Q5.
      Queen Victoria lived in Buckingham in London, England.

      Castle
      House
      Road
      Correct answer: Palace

      Q6.
      Put these events into the correct order.

      1 - Victoria and Albert were planning to go on holiday in Europe.
      2 - Victoria was very ill.
      3 - Victoria and Albert went on holiday to Scotland instead.
      4 - Victoria and Albert bought Balmoral estate.
      5 - Albert died.

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:mines,deep holes dug in the ground to find precious materials like coal
      Correct Answer:chimney sweep,someone who sweeps the soot out of chimneys

      Q2.
      Lots of poor Victorian children had to go to...

      school
      Correct answer: work
      a holiday

      Q3.
      Only Victorian children that lived in cities had to work.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      Children worked in mines because they were...

      tall
      Correct answer: small
      bored

      Q5.
      Where does coal come from?

      Correct Answer: mines, a mine, under the ground, underground

      Q6.
      Burning coal in fireplaces made the chimneys...

      clean
      Correct answer: sooty
      empty

      To help you plan your 2 history lesson on: Victorian childhood, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...