Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe some of the features of Victorian society that are shown in the painting 'Work' by Ford Madox Brown.

      Key learning points

      1. During Victoria's reign there were very clear groups of people, called classes, in society.
      2. Ford Madox Brown's 1865 painting called 'Work' shows some of these alongside many other aspects of Victorian life.
      3. In the middle of the painting are a group of workers called 'navvies', who are digging up the road to build a tunnel.
      4. Around them are both rich and poor men and women, a group of orphaned children and some sleeping unemployed men.
      5. At the top of the painting are two wealthy figures on horseback whose progress has been stopped by the work.

      Keywords

      • Society - society is a large group of people who share the same ruler, laws and resources

      • Classes - classes are groups of people based on the job they do or how much money they have

      • Wealthy - If you have a lot of money and own many expensive things then you are wealthy

      Common misconception

      Pupils may think that classes in society are small groups, like classes at school.

      Classes are groups of people, but classes in society include thousands, sometimes millions of people and they are not age related like school classes, they depend on other factors like wealth or profession.

      Teacher tip

      Combine art and history by asking pupils to draw a picture that they think represents society today. What type of people will they draw? They might choose to draw blue light workers who keep society safe and well, or teachers, or farmers, they may even draw the king.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Queen Victoria wrote that babies looked….

      Correct Answer: ugly

      Q2.
      How many children did Victoria and Albert have together?

      3
      5
      7
      Correct answer: 9

      Q3.
      Victoria and Albert's first child was a girl who was born in…

      1740
      Correct answer: 1840
      1900

      Q4.
      Which of Victoria and Albert’s children became king after Victoria died in 1901?

      Victoria
      Correct answer: Albert Edward
      Beatrice
      Leopold

      Q5.
      What was chloroform?

      one of Victoria’s dogs
      something Victoria liked to eat
      Correct answer: something used to help with pain

      Q6.
      True or False. Chloroform became quite popular because Queen Victoria used it.

      Correct answer: True
      False

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct meaning.

      Correct Answer:society,a large group of people who share the same ruler, laws and resources
      Correct Answer:classes,groups of people based on the job they do or how much money they have

      Q2.
      What was Ford Maddox Brown’s job?

      a teacher
      a doctor
      Correct answer: a painter

      Q3.
      True or False. Wealthy means someone doesn’t have much money.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      Who was the ruler of the United Kingdom when Victorian society existed?

      Correct answer: Queen Victoria
      King Charles III
      Queen Elizabeth II

      Q5.
      Select all the people that can be seen in the painting called ‘Work’.

      Correct answer: a flower seller
      Correct answer: children
      the queen
      Correct answer: navvies

      Q6.
      A painting called ‘Work’ was painted in...

      1665
      1765
      Correct answer: 1865
      1965

      To help you plan your 2 history lesson on: Victorian society, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...