Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Brunel's race to cross the Atlantic

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Brunel's attempts to win the 'race across the Atlantic'.

      Key learning points

      1. Just under 200 years ago, a race was underway to see which would be the first steamship to cross the Atlantic.
      2. A British engineer called Isambard Kingdom Brunel designed the SS Great Western to try and achieve this.
      3. It was a wooden hulled steamship with masts, sails and a paddle wheel.
      4. The SS Great Western was narrowly beaten by the SS Sirius, which became the first steamship to cross the Atlantic.
      5. Brunel then designed and built the SS Great Britain, the first iron steamship with a propeller to cross the Atlantic.

      Keywords

      • Steamship - a steamship is a ship that uses a steam engine to help it move

      • Paddle wheel - a paddle wheel is a large wheel, turned by a steam engine, used to move a boat

      • Propeller - a propeller is something that spins in the water to move a ship forward

      Common misconception

      Pupils may think that the 'race across the Atlantic' was an actual race, like on school sports day.

      At around the same time, people in different places were trying to achieve the same thing, so whoever achieved it first won the 'race'.

      Teacher tip

      Brunel designed many ships, railways and bridges. Explore some of his other designs with the class, you could show them photographs of the amazing Clifton Suspension Bridge for example.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Heating up water creates...

      ice
      rocks
      Correct answer: steam

      Q2.
      What does a sextant measure?

      Correct answer: distance
      time
      speed

      Q3.
      Which tool on a ship is very similar to a clock or watch?

      sextant
      compass
      Correct answer: chronometer

      Q4.
      What new feature helped steamships move through the water?

      sails
      Correct answer: propeller
      rudder

      Q5.
      What else did steamships have that was useful on long journeys?

      Correct answer: heating system
      extra rooms
      spare sails

      Q6.
      Put the ships in the order in which they were invented, starting with the earliest.

      1 - canoes
      2 - longboats
      3 - junks
      4 - steamships

      6 Questions

      Q1.
      What was Isambard Kingdom Brunel's job?

      Correct answer: engineer
      nurse
      teacher

      Q2.
      Which of these ships were designed by Brunel?

      Correct answer: SS Great Britain
      SS Sirius
      Correct answer: SS Great Western

      Q3.
      What was the hull of the SS Great Western made from?

      Correct answer: wood
      plastic
      iron

      Q4.
      True or false? Both the SS Great Western and the SS Great Britain had a wooden hull.

      true
      Correct answer: false

      Q5.
      The engine of a steamship can move a...

      Correct answer: propeller
      sail
      mast

      Q6.
      Complete the sentence. Brunel wanted to win the ' across the Atlantic Ocean'.

      Correct Answer: race

      To help you plan your 1 history lesson on: Brunel's race to cross the Atlantic, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...