Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Howard Carter and the Valley of the Kings

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Howard Carter's great discovery of the tomb of Tutankhamun.

      Key learning points

      1. On the 6 November 1922, an excavation in the Valley of the Kings led by Howard Carter discovered something incredible.
      2. His team discovered a set of stone steps leading down a doorway covered in hieroglyphs.
      3. Inside the doorway Carter could see a room filled with beautiful objects made from precious woods and metals.
      4. Howard Carter and his team had discovered the tomb of an Egyptian ruler called Tutankhamun.
      5. He was buried with objects as Egyptians believed he needed them in the afterlife and they wanted to show off his wealth.

      Keywords

      • Excavation - an excavation is a project to dig something from the past out of the ground

      • Valley of the Kings - the Valley of the Kings is a part of Egypt where many pharaohs were buried in tombs

      • Hieroglyphics - the Ancient Egyptians wrote using a kind of writing called hieroglyphics; each symbol and picture was called a hieroglyph

      • Tomb - a tomb is a structure built to hold the body of a dead person

      Common misconception

      Pupils may find it hard to comprehend the slow and painstaking nature of carrying out excavations.

      Carter began excavating the Valley of the Kings many years before finding Tutankhamun's tomb; they were about to give up when they found it.

      Teacher tip

      For the drama activity, recreate the atmosphere of excavating in tunnels by laying large cloths over tables so pupils can crawl along underneath them. You could even use props for artefacts they they find along the way!

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which ancient civilisation built the Valley of the Kings?

      Vikings
      Correct answer: Egyptians
      Greeks
      Chinese

      Q2.
      If you travel to Giza, what ancient monuments will you see there?

      Correct answer: pyramids
      palaces
      Correct answer: Great Sphinx
      Great Lion

      Q3.
      Put the Ancient Egyptian kingdoms in order of first to last.

      1 - The Old Kingdom
      2 - The Middle Kingdom
      3 - The New Kingdom

      Q4.
      Which title was given to the ruler of the land in Ancient Egypt?

      Tsar
      King
      Correct answer: Pharaoh
      Sultan

      Q5.
      True or false? Many Ancient Egyptians were very good at farming.

      Correct answer: True
      False

      Q6.
      What happened at the Valley of the Kings?

      a large palace was built for the Egyptian kings
      the Egyptian civilisation expanded
      Correct answer: several great pharaohs were buried there
      a river flooded the valley

      6 Questions

      Q1.
      What was Howard Carter's job?

      photographer
      Correct answer: archaeologist
      writer

      Q2.
      If you are excavating something, what are you doing?

      Correct answer: digging something up from the past
      guessing about something from the past
      travelling between historical places

      Q3.
      Put these events in the order they happened, starting with the earliest.

      1 - Howard Carter and his team start digging at the Valley of the Kings
      2 - They discover hidden steps
      3 - They excavate around the steps
      4 - They discover a hidden door covered in hieroglyphs
      6 - Howard Carter opens the door and looks inside
      7 - They discover the tomb of the pharaoh Tutankhamun

      Q4.
      Match the keywords to the definitions.

      Correct Answer:tomb,a structure built to hold the body of a dead person

      a structure built to hold the body of a dead person

      Correct Answer:hieroglyphics,a kind of writing from Ancient Egypt

      a kind of writing from Ancient Egypt

      Correct Answer:pharaoh,a ruler in Ancient Egypt

      a ruler in Ancient Egypt

      Q5.
      Whose tomb did Howard Carter discover?

      An Ancient Egyptian queen
      Correct answer: An Ancient Egyptian pharaoh called Tutankhamunn
      A rich Ancient Egyptian trader

      Q6.
      True or false? Within the tomb of Tutankhamun, there were rooms filled with special objects made from precious wood and metals.

      Correct answer: True
      False

      To help you plan your 3 history lesson on: Howard Carter and the Valley of the Kings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...