Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how Britain changed after the Romans left.

      Key learning points

      1. Without the Roman legions to defend it, Germanic tribes invaded and quickly settled across Britain.
      2. They established seven great Anglo-Saxon kingdoms that rivalled one another.
      3. By the late 8th century Mercia was the most powerful kingdom following the rule of Offa and Cynethryth.
      4. Christianity withered away, but returned in the 6th and 7th centuries, eventually spreading across Britain.
      5. In Scotland, the Picts were joined by Irish Scots who brought Gaelic culture with them.

      Keywords

      • Rivalled - rivalled means to have competed with someone and tried to be better or more successful than them

      • Withered - if something has withered it has gradually declined or shrunk

      • Gaelic - Gaelic is the traditional language and culture of groups such as the Scots and Irish

      Common misconception

      As Christianity was popular in Roman times before its return, pupils may think this isn't a change.

      Due to two forms of Christianity being practiced before the Synod of Whitby, there was a significant change to religion in Britain.

      Teacher tip

      There are lots of modern day country names used in this lesson (Germany, Denmark, Scotland). Ensure that the children know that these places as we know them today were not called this at the time.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What Anglo-Saxon kingdom was ruled by King Offa and Queen Cynethryth?

      Northumbria
      Kent
      Wessex
      East Anglia
      Correct answer: Mercia

      Q2.
      What is the Anglo-Saxon term for a king that felt they were the ruler of all of Britain?

      Correct answer: Bretwalda
      Emperor of Britain
      Emperor of England
      King of England

      Q3.
      Where was 'Offa's Dyke'?

      on the border between Mercia and Northumbria
      Correct answer: on the border between Mercia and the Welsh kingdoms
      on the border between Mercia and Wessex
      on the border between Mercia and Sussex

      Q4.
      Starting with the earliest, put these events in chronological order.

      1 - The Romans left Britain.
      2 - The Anglo-Saxons arrived in Britain.
      3 - Mercia became the most powerful Anglo-Saxon kingdom.
      4 - The Synod of Whitby happened.

      Q5.
      What was the only Anglo-Saxon kingdom not conquered by Mercia by 800 CE?

      Correct answer: Northumbria
      Essex
      Kent
      Wessex
      East-Anglia

      Q6.
      What is the name given to religious beliefs that differ from the main or recognised religions?

      Correct Answer: Pagan, Paganism, pagan, paganism

      6 Questions

      Q1.
      What major event in British history allowed the Anglo-Saxons to migrate and settle in Britain?

      the Synod of Whitby
      the visit of Augustine
      Correct answer: the Romans leaving Britain
      the building of 'Offa's Dyke'

      Q2.
      Which three parts of Europe did the Germanic tribes come to Britain from?

      Correct answer: modern-day Germany
      modern-day Italy
      Correct answer: modern-day Denmark
      Correct answer: modern-day Netherlands

      Q3.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:rivalled,to have competed with someone to be better than them

      to have competed with someone to be better than them

      Correct Answer:withered,to have gradually declined or shrunk

      to have gradually declined or shrunk

      Correct Answer:Anglo-Saxons,the Angles, Saxons and Jutes tribes who arrived after the Romans left

      the Angles, Saxons and Jutes tribes who arrived after the Romans left

      Q4.
      What modern-day British nation did the Picts call home before and during the Anglo-Saxon period?

      England
      Wales
      Correct answer: Scotland
      Northern Ireland

      Q5.
      Starting with the earliest, sort these events into chronological order.

      1 - The Romans brought Christianity to Britain.
      2 - The Romans left Britain.
      3 - The Anglo-Saxons arrived in Britain and brought their pagan beliefs with them.
      4 - Christianity withered in Britain.
      5 - Augustine and Celtic Christians came to Britain from Rome and Ireland.
      6 - There were two forms of Christianity in Britain: Celtic and Roman.
      7 - The Synod of Whitby decided everyone would follow Roman Christianity.

      Q6.
      What is the name given to the traditional language and culture of the Scots and Irish?

      Correct Answer: Gaelic, gaelic

      To help you plan your 5 history lesson on: How Britain changed after the Romans, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...