Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Mercia came to be the most powerful Anglo-Saxon kingdom by 796 CE.

      Key learning points

      1. By 750 CE the kingdoms of Mercia, Wessex, Northumberland and East Anglia were the most powerful.
      2. By the second half of the 8th century, Mercia was ruled by King Offa and his Frankish queen, Cynethryth.
      3. Sometimes the most powerful Anglo-Saxon kings would claim to be the 'bretwalda', the ruler of all of Britain.
      4. Having won many battles against other Anglo-Saxon kingdoms, Offa called himself ‘bretwalda’.
      5. Offa was unable to defeat the Welsh; he built a barrier on his western borders to protect his kingdom against them.

      Keywords

      • Northumbria - Northumbria was a former Anglo-Saxon kingdom in north-east England in modern-day Northumberland

      • Mercia - Mercia was a major Anglo-Saxon kingdom in the central part of England

      • Supremacy - having supremacy is having more power than anyone else

      • Barrier - a barrier is a fence or obstacle that prevents movement or access

      Common misconception

      King Offa was solely responsible for Mercian supremacy.

      Although it was mostly King Offa, the supremacy of Mercia was already beginning before his reign and continued for a short while afterwards.

      Teacher tip

      You may wish to see which Anglo-Saxon kingdom your local setting would have been a part of and if there are any significant settlements from that period nearby.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many Anglo-Saxon kingdoms were there around 600 CE?

      5
      6
      Correct answer: 7
      8

      Q2.
      What was Augustine sent to Britain to do by the Pope in 597 CE?

      attack Britain to bring it back under Roman control
      Correct answer: convert the pagan Anglo-Saxons to Christianity
      meet with St Columbanus
      see what the Anglo-Saxons had built

      Q3.
      What is the name of the tribe that arrived in Britain from Ireland around the early 400s CE?

      Correct Answer: The Scots, Scots, the scots, The scots

      Q4.
      Match the Anglo-Saxon god or goddess with the day of the week named after them.

      Correct Answer:Tiw,Tuesday

      Tuesday

      Correct Answer:Woden,Wednesday

      Wednesday

      Correct Answer:Thor,Thursday

      Thursday

      Correct Answer:Frig,Friday

      Friday

      Q5.
      What three things did the Roman Christians and Celtic Christians disagree on?

      Correct answer: the dates of Easter
      Correct answer: what language church services should be in
      whether they should celebrate Christmas or not
      Correct answer: how monks should shave their hair
      where the next church should be built

      Q6.
      What was the name given to the meeting between the Celtic and Roman Christians to decide what type of Christianity should be used in Britain?

      The Holy Meeting
      The Christian Conference
      Hilda's Great Meeting
      Correct answer: The Synod of Whitby

      6 Questions

      Q1.
      Which two of the following were considered to be the most powerful Anglo-Saxon kingdoms by 750 CE?

      Kent
      Sussex
      Correct answer: Mercia
      Correct answer: Northumbria
      Essex

      Q2.
      Who was the King of Mercia from 757 to 796 CE?

      Correct answer: Offa
      Aethelbert
      Aethelbald
      Coenwulf

      Q3.
      Match the word with its definition.

      Correct Answer:kingdom,a country or area ruled by a king or queen

      a country or area ruled by a king or queen

      Correct Answer:barrier,a fence or obstacle that prevents movement or access

      a fence or obstacle that prevents movement or access

      Correct Answer:supremacy,having more power than anyone else

      having more power than anyone else

      Correct Answer:bretwalda,an Anglo-Saxon word meaning the ruler of all of Britain

      an Anglo-Saxon word meaning the ruler of all of Britain

      Q4.
      Starting with the earliest, sort these events into chronological order.

      1 - The Anglo-Saxons arrived in Britain.
      2 - Seven distinct Anglo-Saxon kingdoms were established in Britain.
      3 - Offa became King of Mercia.
      4 - Mercia became the most powerful kingdom.
      5 - Offa built a barrier between Mercia and the Welsh tribes.
      6 - Offa died and his reign ended.

      Q5.
      What was the name of the large barrier that was built between Mercia and Wales?

      Correct Answer: Offa's Dyke, Offas Dyke, offa's dyke, offas dyke

      Q6.
      Pick the reasons why Offa was such a powerful Anglo-Saxon king.

      He did not like the Welsh kingdoms.
      Correct answer: He established friendships across Britain through marriage.
      Correct answer: His armies defeated many other kingdoms across Britain.
      His name meant 'wolf' and wolves are powerful.

      To help you plan your 5 history lesson on: The rise of Mercia, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...