Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How Baghdad became the ‘City of Peace'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how Islam grew from its early origins to the founding of Baghdad, 'the City of Peace'.

      Key learning points

      1. Baghdad was founded in the early days of Islamic civilisation’s ‘Golden Age’.
      2. Islam spread from the Arabian peninsula to the Southern Mediterranean, Middle East and parts of Asia.
      3. Islam spread due to strong leadership, military strength, opponents’ weaknesses and tolerance shown to captured cities.
      4. The wealth that came from trading networks led to the founding of Baghdad as a new capital for the Abbassid Caliphate.

      Keywords

      • 'Golden Age' of Islam - the 'Golden Age' of Islam was a time of incredible learning, success and wealth

      • Tolerance - tolerance is to accept other people’s culture, religion and differences

      Common misconception

      Baghdad was a city where everyone was expected to follow Islam.

      People from all over the world visited Baghdad and practising other religions was tolerated.

      Teacher tip

      Compare images of current day Baghdad to the images of the initial circular city to trace the remains of it and to discuss further similarities and differences.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Baghdad is also known as the ...

      Capital of Islam
      City of Wealth
      Correct answer: City of Peace
      City of Knowledge

      Q2.
      The Arabian dynasty that ruled the Islamic world between 750 CE and 1258 is known as the ___________ Caliphate.

      Rashidun
      Umayyad
      Correct answer: Abbasid
      Persian

      Q3.
      What was the Silk Road?

      a single road between China and Europe, mostly used by traders and merchants
      Correct answer: a network of trade routes that ran between China and Europe
      a road that only wealthy people were allowed to use

      Q4.
      How did control of some parts of the Silk Road help the Islamic Empire?

      it helped wealthy people to travel more easily
      Correct answer: people travelling and meeting to trade along the Silk Road helped spread Islam
      Correct answer: the Silk Road made lots of money for the Islamic Empire

      Q5.
      Which statements are true about the construction of Baghdad?

      it took 50 years to build
      Correct answer: it took 5 years to build
      less than 1,000 builders helped build the city
      Correct answer: more than 100,000 builders helped build the city

      Q6.
      Which statements about Baghdad are not true?

      it was founded by Al-Mansur in 762 CE
      Correct answer: it was the birthplace of Muhammad (PBUH)
      it had a circular layout and had many public facilities
      Correct answer: it was built on the Nile River
      it was built on the Tigris River

      6 Questions

      Q1.
      The time of the Abbasid Caliphate is also known as the ___________ of Islam.

      Golden Era
      Correct answer: Golden Age
      Golden Time

      Q2.
      Which statements about the 'House of Wisdom' are true?

      Correct answer: it was a library
      it was the caliph's palace
      Correct answer: scholars from around the world gathered there to debate
      the oldest people in the city lived there

      Q3.
      Place these events about the Early Islamic civilisation in the correct order.

      1 - Muhammad received revelations on Mount Hira.
      2 - Muhammad and his followers migrated to Medina, a journey known as the Hijra.
      3 - After Muhammad's death, the Rashidun Caliphs continued to spread Islam.
      4 - The Umayyad Caliphate followed a dynastic rule.
      5 - Baghdad was founded during the Abbasid Caliphate.

      Q4.
      Who was the first person to share the word of Islam?

      Correct answer: the prophet Muhammad (PBUH)
      the first caliph
      Abraham
      Jesus

      Q5.
      Match the words to their meaning.

      Correct Answer:Qur'an,the Islamic holy book
      Correct Answer:Hijra,the migration to Medina
      Correct Answer:Muslim,a follower of the Islamic religion
      Correct Answer:caliph,a Muslim leader and political ruler

      Q6.
      How long did the Golden Age of Islam last?

      approximately 50 years
      approximately 5 years
      Correct answer: approximately 500 years

      To help you plan your 5 history lesson on: How Baghdad became the ‘City of Peace', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...