Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The geography of the Umayyad Caliphate

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify where the Islamic Empire started and the regions it covered.

      Key learning points

      1. The Umayyad Caliphate was the second dynastic caliphate and was the largest; it ruled the last united Islamic caliphate.
      2. This empire covered the Middle East, parts of Asia as far as India, North Africa, and most of Spain.
      3. It controlled a vast network of trade routes, allowing wealth and knowledge to spread throughout Islamic civilisation.
      4. Muslim control of the trade routes from Southern Europe to East Asia, known as the Silk Roads, was very lucrative.

      Keywords

      • Umayyad - Umayyad was the name of a line of caliphs based in Damascus that ruled from 661 CE to 750 CE

      • Dynastic - dynastic means that power and leadership is handed down from one generation of a ruling family to the next

      • Silk Roads - the Silk Roads refers to a network of ancient trade routes between China and Europe

      • Lucrative - when something is lucrative, it makes a lot of money

      Common misconception

      The Silk Roads were specific, defined roads.

      The Silk Roads were not actual roads nor a single route; it was in fact a network of trade routes running between China and Europe.

      Teacher tip

      Talk about what the children might consider to be luxury goods. Compare it to the luxury goods of those traded on the Silk Roads.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The revelations that Muhammad (PBUH) received were written in the , which contains the teachings of Islam.

      Correct Answer: Qur'an, qur'an, quran, Quran

      Q2.
      Which city is a place of pilgrimage for Muslims?

      Correct answer: Mecca
      Baghdad
      Jerusalem
      Medina

      Q3.
      The Muslim leader and ruler and next-in-line of Muhammad (PBUH) after his death was known as the...

      Correct Answer: caliph, Caliph

      Q4.
      The first caliphate after the death of Muhammad (PBUH) was the Caliphate.

      Byzantine
      Correct answer: Rashidun
      Persian
      Arabian

      Q5.
      Which religion spread as a result of the expansion of the Rashidun Caliphate?

      Christianity
      Judaism
      Correct answer: Islam
      Hinduism

      Q6.
      Why was capturing Jerusalem in 638 CE important to the Muslims?

      Correct answer: It ensured Muslim control over Palestine.
      Correct answer: It forced the Byzantine Empire out of the area.
      It forced the Persian Empire out of the area.
      Correct answer: Muslims believe that Muhammad (PBUH) ascended to heaven from Jerusalem.

      6 Questions

      Q1.
      The Umayyads were a line of ...

      kings
      Correct answer: caliphs
      presidents
      prime ministers

      Q2.
      The Umayyad Caliphate followed a dynastic rule. What does dynastic mean in the context?

      Correct answer: Leadership was handed down from father to son (or a male relative).
      The leader was chosen.
      Someone volunteered to be the leader.

      Q3.
      The Silk Road was lucrative for the Umayyad Caliphate. What does lucrative mean?

      The Umayyad Caliphate lost a lot of money because the roads were so bad.
      Robbers stole most of the goods on the Silk Road, which left the Umayyads poor.
      Correct answer: The trade on the Silk Road brought in a lot of money for the Umayyad Caliphate.

      Q4.
      What was the main reason why traders on the Silk Road travelled in caravans?

      camels prefer travelling in herds of straight lines
      Correct answer: for safety reasons as traders were often attacked and robbed along the way
      traders travelling on their own would often get lonely

      Q5.
      Goods that were transported for trade on the Silk Road, like tea, salt, sugar, porcelain and spices, were goods.

      cheap
      every-day
      Correct answer: luxury

      Q6.
      Why did traders use camels to carry goods on the Silk Road?

      Correct answer: Camels can go without water for a long time.
      Camels are very fast.
      Correct answer: Camels can carry heavy loads.
      Camels are good guard animals.

      To help you plan your 5 history lesson on: The geography of the Umayyad Caliphate, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...