Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why bloodletting was important to the Maya.

      Key learning points

      1. In another Maya city, Yaxchilán, a carved stone lintel has helped archaeologists to understand a lot about Maya beliefs.
      2. It shows a bloodletting ritual performed by Yaxchilán's king, Shield Jaguar the Great, and his wife, Lady K’ab’al Xook.
      3. Lady K’ab'al Xook pulled a thorned rope through her tongue to make it bleed so that she could speak with the gods.
      4. Bloodletting was important to the Maya; they believed the gods had let their blood to create the human race.
      5. By bloodletting, Maya rulers showed their thanks to the gods, but also showed that they were the right people to rule.

      Keywords

      • Lintel - a lintel is the beam such as a piece of stone or wood over a door or window which supports the bricks above the door or window

      • Bloodletting - bloodletting was the practice of cutting part of the body to release blood

      Common misconception

      Bloodletting was a common and widespread practice among all Maya individuals on a regular basis.

      Bloodletting rituals were primarily performed by the Maya elite, such as rulers, priests, and nobles, and were often reserved for specific ceremonial occasions or important events.

      Teacher tip

      Compare bloodletting practices in other cultures, e.g. ancient Greece, Rome and medieval Europe. For 3,000 years, bloodletting was believed to cure illnesses but is now discredited. We may now laugh at this practice, but what will scientists think of our current practices 100 years from now?

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which part of the world did the Maya live?

      Correct answer: Mexico and Central America
      Egypt
      Correct answer: Mesoamerica
      Benin

      Q2.
      What is the job of an archaeologist?

      a person who scientifically studies humans and their customs
      Correct answer: a person who studies human history through excavating significant sites
      a person who studies fossils

      Q3.
      Match the features of a Maya city to its definition.

      Correct Answer:ceremonial centre,where people gathered for important events, e.g. religious rituals
      Correct Answer:ballcourt,where “pok-ta-pok” was played
      Correct Answer:palaces,buildings where rulers and nobility lived
      Correct Answer:temple-pyramid,buildings dedicated to the gods

      Q4.
      Temples and other buildings within ceremonial centres were connected by raised paved roads known as .

      footpaths
      highways
      Correct answer: causeways
      avenues

      Q5.
      Maya cities often contained stelae, which are .

      city gates
      Correct answer: stone slabs decorated with pictures of Maya rulers and hieroglyphic writings
      strong city walls
      water wells

      Q6.
      Why was Mesoamerica an ideal area for ancient civilisations to develop? Match the feature to the reason.

      Correct Answer:mountains,influence weather patterns and water supply
      Correct Answer:rainforest,provides timber for construction
      Correct Answer:plains,fertile land for farming
      Correct Answer:coastal regions,ideal for fishing and trade

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:lintel ,a beam such as a piece of stone or wood over a door or window
      Correct Answer:bloodletting,the practice of cutting part of the body to release blood
      Correct Answer:hieroglyphs,pictures or symbols that represent a word

      Q2.
      What is the purpose of a lintel?

      Correct answer: to support the bricks above a door or window
      to carry the weight of the door
      to frame a door or window
      to open a door or window

      Q3.
      Maya religious ceremonies often involved .

      sermons in Latin
      drinking blood
      Correct answer: bloodletting
      yoga

      Q4.
      On a stone lintel in the Maya city of Yaxchilán, archaeologists found a carving of a bloodletting ceremony with the following features:

      Correct answer: the king holding a torch
      Correct answer: the king's wife pulling a thorned rope through her tongue
      knives
      Correct answer: hieroglyphs

      Q5.
      Why did the king's wife pull the thorned rope through her tongue?

      Correct answer: to speak to the gods
      to cure herself from disease
      Correct answer: to show that she and her husband were the rightful rulers
      to cure her husband from disease

      Q6.
      What do archaeologists believe the hieroglyphs on the lintel say?

      They were just decorations.
      Correct answer: when this bloodletting ritual happened
      Correct answer: who was at the bloodletting ritual
      Correct answer: why the bloodletting ritual was important

      To help you plan your 6 history lesson on: Bloodletting and the Maya, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...