Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Maya cities and the geography of Mesoamerica

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Mesoamerica and the cities the Maya built there.

      Key learning points

      1. The Maya lived in a part of central America called Mesoamerica.
      2. Mesoamerica contained rich fertile lands in the highlands and plains, and humid rainforests in the lowlands.
      3. From about 750 BCE, the Maya built cities like Copán near rivers, just like other early civilisations.
      4. These were all different, but usually contained a ceremonial centre with temple-pyramids, ballcourts and palaces.
      5. They often contained causeways and standing stones carved with pictures and writings about their rulers.

      Keywords

      • Maya - the Maya are an indigenous people of Mexico and Central America

      • Mesoamerica - Mesoamerica is an area of land that stretches from the southern part of North America and extends to the Pacific coast of Central America

      • Ceremonial - ceremonial means something that refers to a ceremony or is used in a ceremony

      • Ballcourt - a ballcourt is a large stone structure used in Mesoamerica to play the Mesoamerican ballgame pok-ta-pok

      Common misconception

      Mesoamerican civilizations were primitive or less advanced compared to European counterparts.

      Mesoamerican societies achieved remarkable advancements in architecture, mathematics, astronomy, agriculture, and writing systems. E.g., the Maya developed calendar systems and made contributions to mathematics, including the concept of zero.

      Teacher tip

      Locate Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua and Costa Rica on a map to establish where Mesoamerica is.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its meaning.

      Correct Answer:geographical,relating to the features of the earth's surface

      relating to the features of the earth's surface

      Correct Answer:historical,relating to history or past events

      relating to history or past events

      Correct Answer:cultural,relating to the ideas, customs and social behaviour of a society

      relating to the ideas, customs and social behaviour of a society

      Correct Answer:political,relating to the government of a country

      relating to the government of a country

      Q2.
      What is hieroglyphics?

      a type of medicine used in Central America
      a ladder to reach very high places
      Correct answer: a writing system used in some ancient civilisations

      Q3.
      What is a temple?

      a person who works part time
      Correct answer: a building for religious worship
      a very angry person

      Q4.
      Copán is a city built by the ancient .

      Correct answer: Maya
      Egyptians
      Aztecs
      Americans

      Q5.
      What is meant by 'Non-European societies'?

      Correct answer: the cultures, civilisations and indigenous groups that existed outside Europe
      societies that developed in Britain
      the cultures, civilisations and indigenous groups that migrated to Europe

      Q6.
      What are primary sources in history?

      historical documentaries on television
      history books used in primary schools
      stories passed down along generations about historical events
      Correct answer: first hand accounts or artefacts created during the time period being studied

      6 Questions

      Q1.
      Who are the Maya?

      an ancient civilisation of Africa
      Correct answer: indigenous people of Mexico and Central America
      indigenous people of Canada
      Correct answer: an ancient civilisation of Mesoamerica

      Q2.
      Just like other early civilisations, the Maya built cities near .

      Correct answer: rivers
      volcanoes
      caves
      cliffs

      Q3.
      Match the feature of a Maya city to its meaning.

      Correct Answer:ceremonial centre,where people gathered for important events like religious events

      where people gathered for important events like religious events

      Correct Answer:stelae,standing stones decorated with hieroglyphs

      standing stones decorated with hieroglyphs

      Correct Answer:causeways,raised paved roads that connected buildings within and between cities

      raised paved roads that connected buildings within and between cities

      Q4.
      The Maya game "pok-ta-pok" was played on a .

      Correct Answer: ballcourt, ball court, ball-court

      Q5.
      Which of the following geographical features are found in Mesoamerica?

      tundra
      Correct answer: mountains
      Correct answer: rainforests
      desert
      Correct answer: plains

      Q6.
      Which of the following countries are part of Mesoamerica?

      Correct answer: Honduras
      China
      Correct answer: Mexico
      Egypt
      Correct answer: Belize

      To help you plan your 6 history lesson on: Maya cities and the geography of Mesoamerica, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...