Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A journey through Viking York: Merchants and traders

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why Viking York was an important international trading centre for the Vikings.

      Key learning points

      1. York was a major centre for Viking trade and goods flowed in from across Europe and the Middle East.
      2. The remains of silk were found in Coppergate, which likely originated from the Middle East.
      3. It is likely that silk, along with spices and gemstones like carnelian, came to York via Viking traders in Russia.
      4. Baltic amber was used for jewellery in York, and, although no furs survive, it is likely that they were also traded.
      5. An Arabic coin and a cowrie shell from the Red Sea or the Gulf of Aden are further proof of wide trade links.

      Keywords

      • Merchant - a merchant is a person who trades goods with other countries

      • Baltic - the Baltic is the area surrounding the Baltic Sea in northern Europe

      • Carnelian - carnelian is a brownish-red mineral that is often used as a gemstone to make jewellery

      • Amber - amber is hardened resin from ancient trees which has been preserved as a fossil over time

      • Silk - silk is a fine, soft and shiny material produced using the thread of a silk worm

      Common misconception

      Pupils may not understand how the objects prove the trade links around the world.

      Particular objects during this time could only come from certain places. For example, silk was only made in China and travelled via the Silk Road to the Middle East and onto Europe.

      Teacher tip

      Using maps during this lesson will help pupils grasp the understanding of trade routes more easily.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What description accurately describes the work of a blacksmith?

      a craftsperson who carves wood as it rotates
      a craftsperson who mends shoes as their job
      Correct answer: a craftsperson who makes things in iron by hand

      Q2.
      What evidence excavated showed the work of wood turners?

      boots and shoes
      Correct answer: bowls and cups
      jewellery and combs
      handles for tools

      Q3.
      How did Viking buildings in Coppergate change over time?

      Vikings added attics.
      Vikings added stone chimneys.
      Correct answer: Vikings added cellars.

      Q4.
      What were the roofs of early Viking houses in Coppergate often made from?

      brick
      tile
      wood
      Correct answer: thatch

      Q5.
      Where did Vikings go for feasting and celebrations in York?

      central temple
      Correct answer: large hall
      marketplace
      longhouses

      Q6.
      Complete the sentence. Many of the Viking people who lived in York were , rather than fierce warriors.

      Correct Answer: craftspeople, cafts people, craft persons, craftpersons

      6 Questions

      Q1.
      What is the correct meaning of 'trade'?

      The action of playing sports and games
      The action of travelling to new places
      Correct answer: The action of buying and selling goods
      The action of making music and art

      Q2.
      Complete the sentence: A person who trades goods with other countries is called a .

      Correct Answer: merchant, murchant, merchent, murchent, murchant

      Q3.
      Which sea did the Vikings set up trading routes across?

      Ouse
      Correct answer: Baltic
      Foss
      Caspian

      Q4.
      Where did the Vikings trade Carnelian?

      Correct answer: Russia
      Baltic
      Byzatium

      Q5.
      What was Baltic amber used to make in York?

      Correct Answer: jewellery, jewllry , jewelry

      Q6.
      How do the objects found in York prove that the Vikings traded all around the world?

      The objects found were only made of materials from England.
      Correct answer: The objects found included items from places like Russia and the Baltic.
      The objects found were made of materials found in Scotland and Wales.
      The objects found were only made from materials found in the Baltic.

      To help you plan your 6 history lesson on: A journey through Viking York: Merchants and traders, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...