Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Tudor attitudes to poverty and the Elizabethan Poor Law (1601)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how far attitudes to the poor changed during the Tudor period.

      Key learning points

      1. Monasteries supported the poor in the early Tudor period.
      2. After the dissolution of the monasteries, many people were forced to become vagrants and beggars.
      3. Tudor monarchs and the elite were unsympathetic towards vagrants and beggars.
      4. The 1601 Poor Law, issued by Elizabeth I, was the most far-reaching Act to support those living in poverty.

      Keywords

      • Parish - a parish is a small administrative district that has its own church and priest

      • Vagabond - a vagabond is someone who wanders from place to place without a home or a job

      • Act - an Act is a law passed by Parliament

      • Impotent - impotent means helpless or powerless or unable to take effective action

      • Idle - idle means avoiding work or being lazy

      Common misconception

      Governments and societies have generally been sympathetic to people in extreme poverty who may have been reduced to begging.

      Throughout much of history, there has been little sympathy for people in extreme poverty from the majority of governments and societies, even when the circumstances that drove people into poverty are clearly out of their own control.

      Teacher tip

      Show students the specific laws that York and Norwich enacted to deal with the issue of poverty in their cities and see whether students can identify where Elizabeth's government took inspiration for the 1601 Poor Law.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an example of a blood sport?

      Correct answer: cockfighting
      archery
      Correct answer: bear-baiting

      Q2.
      Which sport was banned by Henry VIII for being too violent?

      bear-baiting
      archery
      Correct answer: football

      Q3.
      Why was there so much rural poverty in Elizabethan England?

      There were not many sheep and so the lords could not profit from selling wool.
      Correct answer: Sheep farming resulted in fewer jobs for the poor.
      Correct answer: Population growth meant that more rural people were competing for fewer jobs.
      Most people didn't want to work.

      Q4.
      Why did many people leave the local area without the local lord’s permission even though it was illegal?

      Correct answer: to find food
      Correct answer: to find work
      Correct answer: to find shelter
      to find sports like bear-baiting

      Q5.
      Why did London become the fastest growing city in Elizabethan England?

      due to the opportunites such as sport and theatre
      because the birth rate was higher than the death rate
      Correct answer: due to the huge numbers of rural poor making their way to the city

      Q6.
      By how much did the price of grain increase between 1500-1650?

      Correct answer: sixfold
      80%
      10%

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definitions.

      Correct Answer:impotent,helpless or powerless or unable to take effective action
      Correct Answer:idle,avoiding work or being lazy
      Correct Answer:vagabond,someone who wanders from place to place without a home or a job

      Q2.
      A is a small administrative district that has its own church and priest.

      Correct Answer: parish, Parish

      Q3.
      In what ways had the monasteries previously helped poor people in England?

      entertainment
      Correct answer: food
      education
      Correct answer: medical care

      Q4.
      Match the monarch with the punishment they imposed for vagabonds.

      Correct Answer:Henry VII,put in the stocks for three days and back to their parish of birth
      Correct Answer:Henry VIII,public flogging (whipping)
      Correct Answer:Edward VI ,branded for the first offence and death for the second offence

      Q5.
      Match the the three categories of poor created under 1601 Elizabethan Poor Law with their meaning.

      Correct Answer:the impotent poor,the sick, the disabled and the elderly
      Correct Answer:the idle poor,able to work but chose not to
      Correct Answer:the able-bodied poor,wanted to work but could not find jobs

      Q6.
      Which of the following acts introduced by Elizabeth I punished beggars by having a hole burnt through their ear the first time they were caught and death by hanging for a second offence?

      Correct answer: the 1572 Vagabonds Act
      the 1563 Act for the Relief of the Poor
      the 1601 Poor Relief Act

      To help you plan your 8 history lesson on: Tudor attitudes to poverty and the Elizabethan Poor Law (1601), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...