Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the strength of Mughal authority in the years between 1707 and 1748.

      Key learning points

      1. Aurangzeb's death was followed by a period of political struggle over the Mughal throne.
      2. Successor states to the Mughal Empire emerged in the early 18th century.
      3. Successor states claimed to be loyal but focused on building up their own power.
      4. In 1739, the Persian army sacked Delhi, the capital of the Mughal Empire.

      Keywords

      • Nobles - nobles are people from the highest social group in some countries

      • Authority - authority refers to the ability to keep others under your control

      • Successor state - a successor state is a smaller country which is formed after a larger country begins to breakdown

      • Sack - to sack an area means to attack it and steal valuable goods, especially by using violence

      • Rupees - rupees are the name of the Indian currency

      Common misconception

      The successor states completely ignored the Mughal Emperor's authority.

      Successor states took a lot of power for themselves but still claimed to be loyal to the Mughals.

      Teacher tip

      Students could complete task B by using different coloured highlighters to annotate the additional material wherever they identified examples which were relevant to the categories specified in the task.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Aurangzeb was a devout .

      Correct Answer: Muslim, muslim

      Q2.
      During Aurangzeb's reign, __________ Hindu temples were destroyed.

      5
      10
      Correct answer: 15
      20
      25

      Q3.
      Aurangzeb faced considerable resistance from Hindus and .

      Correct Answer: Sikhs, sikhs

      Q4.
      The Jat rebellions were carried out by followers of __________.

      Islam
      Sikhism
      Correct answer: Hinduism
      Buddhism

      Q5.
      By the end of Aurangzeb's reign, 25% of generals and officials were .

      Correct Answer: non-Muslims, non Muslims

      Q6.
      Aurangzeb supported the construction of __________.

      Synagogues
      Correct answer: Temples
      Correct answer: Gurdwaras
      Churches

      6 Questions

      Q1.
      In which region of India did Nizam al-Mulk govern without interference from the Mughal emperors?

      Correct answer: Hyderabad
      Bengal
      Delhi
      Calcutta

      Q2.
      After 1724, all Mughal officials serving in the Deccan had to swear loyalty to .

      Correct Answer: Nizam al-Mulk, nizam al mulk

      Q3.
      Why was Bengal very important to the Mughal emperors?

      It provided most of the empire's soldiers.
      Correct answer: It was the richest region of the empire.
      It had great reserves of precious metals.
      It was an area that faced constant rebellions.

      Q4.
      As their power grew, the rulers of Bengal came to be known as the...

      Correct Answer: Nawabs, nawabs, Nawab, nawab

      Q5.
      When Persian forces invaded the Mughal Empire in the late 1730s, how did the Nawab of Bengal react?

      Correct answer: Refused to sent troops to support the Mughal army
      Sent an army to support the Mughal forces
      Sent officals to negotiate with the Persians
      Correct answer: Sent officials with gifts to the Persian emperor

      Q6.
      Which city was sacked by invading Persian forces in the year 1739?

      Mumbai
      Chennai
      Correct answer: Delhi
      Kolkata

      To help you plan your 8 history lesson on: Challenges to Mughal rule, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...