Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Popular political pamphlets in seventeenth-century England

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how historians have used pamphlets to understand seventeenth-century politics.

      Key learning points

      1. Pamphlets represent an important source for historians studying early modern England.
      2. Pamphlets were used as a form of propaganda during the Wars of the Three Kingdoms.
      3. Historians can read these pamphlets carefully to understand the culture of seventeenth century England.

      Keywords

      • Provenance - the background of a source is known as its provenance. This includes who, why, and when it was written

      • Purpose - the reason why a source was made is known as its purpose

      • Propaganda - propaganda is information, often false, which is published by a person or group to make others agree with them

      Common misconception

      That all contemporary sources can be accepted based solely on the value of their content.

      Historians must consider how the provenance of a source may have affected the way it discusses and portrays a historical issue.

      Teacher tip

      Students would benefit from having the extracts from each pamphlet studied in previous lessons included together on one sheet. This will allow pupils to make quicker reference to the sources in their work during the lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match up the key words with their correct definitions.

      Correct Answer:Restoration ,the return of monarchy to England
      Correct Answer:republic,a country without a monarch
      Correct Answer:regicide,act of killing a monarch

      Q2.
      Who was crowned king during the Restoration?

      Charles I
      Correct answer: Charles II
      Oliver Cromwell

      Q3.
      Identify a financial cause of the English Civil War.

      Charles I approved a new Book of Common Prayer.
      Charles I refused to let Parliament approve his advisors.
      Correct answer: Charles I made more people pay taxes like Ship Money.
      Charles married a Catholic Queen, Henrietta Maria.

      Q4.
      What does propaganda tend to do?

      Correct answer: Exaggerate information
      Provide factual statistics
      Provide a range of different opinions

      Q5.
      Write the missing word. When historians use sources, they must think carefully about their _______ as well as what the sources actually say.

      Correct Answer: provenance, Provenance

      Q6.
      What do pamphlets from the years 1640-60 tell us about England at the time?

      Most people were happy with their rulers.
      There was lots of agreement about how the country should be run.
      Correct answer: There were lots of different ideas about how to run the country.

      6 Questions

      Q1.
      Match up each of the key words with its correct definition.

      Correct Answer:purge,getting rid of something you disagree with
      Correct Answer:Puritan,person with very strict Protestant beliefs
      Correct Answer:propaganda,information, often false, used to change how others think
      Correct Answer:regicide,an act of killing a monarch
      Correct Answer:sect,group with a set of, often extreme, religious beliefs

      Q2.
      Write the missing word. The 11-year gap between the reigns of Charles I and Charles II is known as the _______.

      Correct Answer: Interregnum, interregnum

      Q3.
      Write the missing word. The author, date, and purpose of a source are all part of its _______.

      Correct Answer: provenance, Provenance

      Q4.
      Why did the Parliamentarians create pamphlets during the Civil War claiming that many leading Royalists were Catholics?

      They had clear proof that this was true.
      Correct answer: They wanted to make people switch support to themselves.
      They wanted to provide people with entertaining reading.

      Q5.
      Starting with the earliest, sort these events into chronological order.

      1 - Charles I reintroduces some Catholic practices
      2 - First Civil War breaks out
      3 - Second Civil War breaks out
      4 - Regicide
      5 - Cromwell dismisses the Rump Parliament
      6 - Protectorate set up
      7 - Restoration of Charles II

      Q6.
      What can historians learn from Anna Trapnel’s pamphlet "Cry of a Stone"?

      Cromwell and the Protectorate were popular.
      Correct answer: Cromwell and the Protectorate were unpopular.
      King Charles I’s reign was popular.
      King Charles I’s reign was unpopular.

      To help you plan your 8 history lesson on: Popular political pamphlets in seventeenth-century England, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...