Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The role of the Haitian Revolution in the abolition of the slave trade

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the extent of the role of the Haitian Revolution in the abolition of slave trade around the world.

      Key learning points

      1. The Haitian Revolution was a successful slave revolt and Britain feared this would inspire more.
      2. Britain’s attempt to reinstate slavery in Haiti strengthened abolitionism, resulting in the 1807 Slave Trade Act.
      3. France initially opposed the Haitian Revolution, but being unable to put it down, abolished slavery in 1794.
      4. Economic problems in France led to Napoleon trying (and failing) to recapture the colony and restore slavery.
      5. The Haitian Revolution contributed to the end of slavery in Britain and France, but hardened US attitudes.

      Keywords

      • Independent - something or someone who has the power and ability to make their own decisions and is not controlled by others

      • Abolition - the legal outlawing of enslavement in a nation or empire

      • Emancipation - the freeing of enslaved people through abolition

      Common misconception

      The Haitian Revolution directly inspired the abolition of slavery everywhere.

      The events of the Haitian Revolution strengthened Britain's abolitionist movement and helped France to initially abolish slavery in 1794; but under Napoleon the threat of enslavement returned.

      Teacher tip

      Encourage students to view the Haitian Revolution as part of a wider picture of causes of the abolition of slavery.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who wrote an autobiography about their life as an enslaved person that brought awareness to the British public about the realities of enslavement?

      William Wilberforce
      Toussaint L'Ouverture
      Correct answer: Olaudah Equiano
      Napoleon Bonaparte

      Q2.
      What was the name of the French colony where the Haitian Revolution broke out in 1791?

      Correct Answer: Saint-Domingue, Saint Domingue, saint-domingue, sant dominge, saint dominge

      Q3.
      Match the legal reforms below to their descriptions.

      Correct Answer:1807 Slave Trade Act,British law outlawing buying, selling or transporting enslaved people

      British law outlawing buying, selling or transporting enslaved people

      Correct Answer:Law of 4th February 1794,French law outlawing enslavement throughout the French Empire

      French law outlawing enslavement throughout the French Empire

      Correct Answer:Law of 20th May 1802,French law by Napoleon reinstating enslavement in the French Empire

      French law by Napoleon reinstating enslavement in the French Empire

      Correct Answer:1804 Declaration of Independence,Haitian law declaring freedom from France and independence for Haiti

      Haitian law declaring freedom from France and independence for Haiti

      Q4.
      Put the following events into chronological order, beginning with the earliest:

      1 - Revolution broke out in Saint-Domingue (now referred to as 'Haiti')
      2 - France initially opposed the Haitian Revolution
      3 - France relented and in 1794 it outlawed enslavement across its empire
      4 - Britain invaded Saint-Domingue, hoping to take control of the colony
      5 - Britain failed to capture Saint-Domingue and worried revolts could spread
      6 - Napoleon reinstated enslavement in 1802 and tried and failed to recapture Haiti
      7 - Britain, facing abolitionist public pressure, enacted the 1807 Slave Trade Act

      Q5.
      Which three adjectives best describe the idea of enslavement, from a human rights perspective?

      Correct answer: inhumane
      tolerable
      Correct answer: dehumanising
      acceptable
      Correct answer: unacceptable

      Q6.
      Complete the following sentence with the first name of the relevant person: " L'Ouverture led the Haitian rebels during the Haitian Revolution until his capture and imprisonment by France."

      Correct Answer: Toussaint, toussaint, Toussant, toussant, Toissant

      6 Questions

      Q1.
      Match the countries with the statements, thinking about the extent of the impact that the Haitian Revolution had on abolition in these countries.

      Correct Answer:Britain,a big impact

      a big impact

      Correct Answer:France,a mixed impact

      a mixed impact

      Correct Answer:USA,little impact

      little impact

      Q2.
      Which British abolitionist was strengthened by the Haitian Revolution?

      Toussaint L’Ouverture
      Jean-Jacques Dessalines
      Correct answer: William Wilberforce
      Thomas Jefferson

      Q3.
      Complete the following sentence: The Haitian Revolution quickly led to the abolition of enslavement throughout France’s , but Napoleon overturned this decision soon afterwards.

      Correct Answer: colonies, Colonies

      Q4.
      Which of the following statements are accurate?

      Correct answer: The Haitian Revolution had a mixed impact on abolition in France
      Correct answer: The Haitian Revolution had a positive impact on abolition in Britain
      The Haitian Revolution accelerated abolition in the USA

      Q5.
      Where were Britain worried that slave revolts would spread to?

      Correct answer: other Caribbean colonies
      Britain itself
      France

      Q6.
      What does 'emancipation' mean?

      Correct answer: Being freed from enslavement
      Being enslaved
      Being forced to work on a plantation
      Being freed from being re-enslaved

      To help you plan your 9 history lesson on: The role of the Haitian Revolution in the abolition of the slave trade, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...