Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what was distinctive about the Holocaust.

      Key learning points

      1. The Holocaust involved the deliberate murder of around 6 million European Jews.
      2. Nazi ideology held that Jewish people were racially inferior and a threat.
      3. The Holocaust represented an attempt to murder all Jews.
      4. The Holocaust is distinct from other genocides and other instances of Nazi persecution.

      Keywords

      • Genocide - the intent to destroy, in whole or in part, a particular national, racial, ethnic or religious group

      • Holocaust - the murder of six million Jews by Nazi Germany and its collaborators

      • Collaborator - a person or group who works together with others for a particular purpose

      • Mortal enemy - a very serious and dangerous person or group who oppose or want to harm you

      • Perpetrator - someone who has committed a crime or a violent or harmful act

      Common misconception

      The Holocaust was confined to Germany.

      The Nazis and their collaborators murdered 6 million Jews from across Europe and aimed to eliminate Jews from the entire continent.

      Teacher tip

      Students may attempt to answer Task B in terms of value judgements (i.e. 'the Holocaust was worse than...'). Instruct students to avoid subjective responses and to focus instead on the actual behaviour and intentions of the perpetrators instead.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a mortal enemy?

      Correct answer: a person or group who oppose or want to harm you
      a person or group who support or want to help you
      a person or group who have no interest in what you're doing

      Q2.
      Which war began in 1939?

      Boer War
      Russo-Japanese War
      World War One
      Correct answer: World War Two

      Q3.
      In which year did WW2 end?

      Correct Answer: 1945

      Q4.
      Which of the following countries fought alongside Germany in WW2?

      Britiain
      Correct answer: Italy
      USA

      Q5.
      Which political party gained power in Germany in 1933?

      Communists
      Conservatives
      Liberals
      Correct answer: Nazis

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Germany defeated in WW1
      2 - Nazis rise to power
      3 - Holocaust begins
      4 - WW2 begins

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. A is the intent to destroy, in whole or in part, a particular national, racial, ethnic or religious group.

      Correct Answer: genocide

      Q2.
      What alternative name is the Holocaust known by?

      Correct Answer: Shoah, the Shoah

      Q3.
      Roughly how many Jews were murdered during the Holocaust?

      Correct Answer: 6 million, six million, 6 000 000, 6000000

      Q4.
      How did perpetrators of the Holocaust often treat Jewish children?

      Abducted them to grow up in Germany
      Forced them to fight in the German army
      Correct answer: Murdered them alongside other Jews
      Converted them to another religion

      Q5.
      Which of the following countries saw the highest proportion of its Jewish population killed during the Holocaust?

      Britain
      France
      Germany
      Hungary
      Correct answer: Lithuania

      Q6.
      Write the missing word. As well as racially inferior, the Nazis considered Jews to be their mortal...

      Correct Answer: enemy, enemies

      To help you plan your 9 history lesson on: The Holocaust in context, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...