Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Industrial Revolution and urban migration

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe changes in Britain's population and assess the quality of living and working conditions in new industrial cities.

      Key learning points

      1. The population of Britain more than doubled between 1750 and 1841.
      2. Many people moved from the countryside to industrial towns like Birmingham, Manchester and Glasgow.
      3. Many people in industrial towns lived in poor conditions.
      4. Working conditions in factories were dangerous and unpleasant.
      5. Cotton mills commonly employed chiildren as workers.

      Keywords

      • Urban - an urban area is a town or city

      • Rural - a rural area is in the countryside

      • Migrated - people who have migrated have moved from one area to another

      • Unsanitary - if conditions are unsanitary they are dirty and likely to damage people’s health

      • Exploitative - if something is exploitative it involves treating others unfairly, in a way that helps make money for you but could harm others

      Common misconception

      The Industrial Revolution led to a decline in living conditions across all parts of Britain.

      The decline in living conditions during the Industrial Revolution was generally confined to industrial towns and their poorest areas.

      Teacher tip

      Ask students at the end of the lesson why so many people continued to migrate to industrial towns and cities despite the poor conditions there. This will help consider factors such as relative opportunity between rural and urban areas.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each key word with its correct definition.

      Correct Answer:industrial,economic activity involving manufacturing of goods
      Correct Answer:mill,a factory equipped with machinery for manufacturing
      Correct Answer:urban,relating to towns and cities

      Q2.
      Write the missing word. Mills were usually located next to rivers so that they could exploit power.

      Correct Answer: water, Water

      Q3.
      What was the impact of the Bridgewater Canal on coal prices in Manchester?

      Correct answer: prices fell
      price remained the same
      prices rose

      Q4.
      How long did most cotton mills operate their cotton spinning machines for?

      9 hours per day
      12 hours per day
      18 hours per day
      Correct answer: 24 hours per day

      Q5.
      Which situation is likely to lead to largest spread of disease?

      many people being distanced over an area
      few people being distanced over an area
      Correct answer: many people being close together in an area
      few people being close together in an area

      Q6.
      How did the use of the water frame and steam engines in cotton manufacturing affect the wages of cotton workers?

      wages increased
      wages remained the same
      Correct answer: wages decreased

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. During the Industrial Revolution, cities grew as many people moved from areas.

      Correct Answer: rural, Rural

      Q2.
      How much did Glasgow's population grow by between 1750 and 1841?

      grew over twice as large
      grew over three times as large
      Correct answer: grew over four times as large
      grew over five times as large

      Q3.
      Which type of worker was cheapest for mill owners to employ?

      Correct answer: children
      skilled women
      unskilled men
      unskilled women

      Q4.
      Starting with the lowest, sort the following areas according to their death rates in the 1830s.

      1 - rural areas
      2 - urban areas
      3 - Glasgow

      Q5.
      Why did J C Symons describe the houses in the Wynds of Glasgow as 'lairs'?

      they were used by criminal gangs
      Correct answer: they were dirty and overcrowded
      they were difficult to find in the city

      Q6.
      Which judgement about the laws concerning child labour passed in 1825 and 1833 is most accurate?

      Correct answer: exploitation of child labour continued
      exploitation of child labour was ended
      exploitation of child labour became even worse

      To help you plan your 9 history lesson on: The Industrial Revolution and urban migration, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...